Måndag 23 Maj
Stockholm

Ett år med corona – här är bilderna från en förändrad värld

Det första fallet av covid-19 verkar ha upptäckts den 1 december 2019. Idag har vi alltså levt ett helt år med viruset och den pandemi som sedan följde.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

På nyårsafton 2019 fick Världshälsoorganisationens (WHO) kontor i Kina oroväckande nyheter. 

En ny typ av lugninflammation hade upptäckts i landet, med epicentrum i staden Wuhan. En vecka senare stod det klart att det rörde sig om ett nytt coronavirus, som tillfälligt fick namnet 2019 novel coronavirus. Här kan du läsa mer om hur viruset fick sitt namn.

Det första fallet har man kunnat spåra till den 1 december 2019, och under samma månad spred sig sjukdomen i snabb takt. 

Kom till Sverige i januari

I februari hade viruset tagit sig utanför Kinas gränser, och i Filippinerna, Hongkong Japan och Frankrike hade människor avlidit till följd av viruset.

Dessutom spreds viruset snabbt i Iran, Italien och Sydkorea. I Italien spreds smittan på skidorter och turister tog med sig sjukdomen hem.

I Sverige upptäcktes det första fallet av covid-19 den 31 januari. 

Den 11 mars dog den första personen av coronaviruset i Sverige. Samma dag, inte ens tre månader efter att WHO fått veta om virusets existens, klassades spridningen av coronaviruset officiellt som en pandemi.

Många döda

När den här artikeln skrivs har över 6 600 personer dött av coronaviruset i Sverige. I hela världen har ungefär 1,4 miljoner personer avlidit till följd av sjukdomen. Och pandemin är långt ifrån över –regeringens krissamordnare tror att vi kan behöva leva med corona länge.

Här är bilder från året som gått, som visar hur vår värld förändrats fullständigt.

En festival i Tyskland, 24 februari. Då visste man inte hur allvarligt läget skulle bli bara veckor senare. Foto: Martin Meissner/AP via TT


Autobahn ligger helt öde, 15 mars. Foto: Patrick Pleul/dpa via AP/TT
Covidpatient på intensivvårdsavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg, 10 november. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Se fler bilder i videon högst upp.

LÄS MER:

Tappat luktsinnet efter corona? Så får du saker att dofta igen

Detta kan du dömas för om du träffar folk när du är sjuk i corona

Nu införs nya hårdare restriktioner – här är vad som gäller

Kommentera
Kopiera länk
Dela