- Foto: Patrick Pleul/Boris Roessler/dpa via AP/Björn Larsson Rosvall/TT

Ett år med corona – här är bilderna från en förändrad värld

Det första fallet av covid-19 verkar ha upptäckts den 1 december 2019. Idag har vi alltså levt ett helt år med viruset och den pandemi som sedan följde.


På nyårsafton 2019 fick Världshälsoorganisationens (WHO) kontor i Kina oroväckande nyheter. 

En ny typ av lugninflammation hade upptäckts i landet, med epicentrum i staden Wuhan. En vecka senare stod det klart att det rörde sig om ett nytt coronavirus, som tillfälligt fick namnet 2019 novel coronavirus. Här kan du läsa mer om hur viruset fick sitt namn.

Det första fallet har man kunnat spåra till den 1 december 2019, och under samma månad spred sig sjukdomen i snabb takt. 

Kom till Sverige i januari

I februari hade viruset tagit sig utanför Kinas gränser, och i Filippinerna, Hongkong Japan och Frankrike hade människor avlidit till följd av viruset.

Dessutom spreds viruset snabbt i Iran, Italien och Sydkorea. I Italien spreds smittan på skidorter och turister tog med sig sjukdomen hem.

I Sverige upptäcktes det första fallet av covid-19 den 31 januari. 

Den 11 mars dog den första personen av coronaviruset i Sverige. Samma dag, inte ens tre månader efter att WHO fått veta om virusets existens, klassades spridningen av coronaviruset officiellt som en pandemi.

Många döda

När den här artikeln skrivs har över 6 600 personer dött av coronaviruset i Sverige. I hela världen har ungefär 1,4 miljoner personer avlidit till följd av sjukdomen. Och pandemin är långt ifrån över –regeringens krissamordnare tror att vi kan behöva leva med corona länge.

Här är bilder från året som gått, som visar hur vår värld förändrats fullständigt.

En festival i Tyskland, 24 februari. Då visste man inte hur allvarligt läget skulle bli bara veckor senare. Foto: Martin Meissner/AP via TT


Autobahn ligger helt öde, 15 mars. Foto: Patrick Pleul/dpa via AP/TT
Covidpatient på intensivvårdsavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg, 10 november. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Se fler bilder i videon högst upp.

LÄS MER:

Tappat luktsinnet efter corona? Så får du saker att dofta igen

Detta kan du dömas för om du träffar folk när du är sjuk i corona

Nu införs nya hårdare restriktioner – här är vad som gäller

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.