Sverige hade kunnat vaccinera mot corona redan nu därför dröjer det

- 03/12/2020, 08:23 -

Britterna kommer att börja vaccineras mot covid-19 redan nästa vecka. Det hade Sverige också kunnat – om Folkhälsomyndigheten hade utnyttjat den svenska nödlicensen.

Den brittiska regeringen godkände under onsdagen Pfizer-Biontechs vaccin. Enligt hälsoministern Matt Hancock kommer vaccineringen att börja nästa vecka.

Inom EU kommer det inte att gå lika fort, skriver TT.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har meddelat att en eventuell rekommendation att godkänna Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 kommer att lämnas tidigast i slutet av december.

"Har inte alla data"

– Vi siktar på att ge ett fullständigt godkännande, och det kräver lite grundligare granskning. Vi har inte fått fullständig data ännu. Men det bör komma inom de närmaste dagarna, säger Charlotta Bergquist vaccinkoordinator vid svenska Läkemedelsverket till TT.

Anledningen till att britterna kan börja vaccineras redan nu är att Storbritannien gjorde ett så kallat nödgodkännande. 

Sverige vill inte chansa

Sverige har en motsvarighet till nödgodkännande som heter beredskapslicens, men Folkhälsomyndigheten kommer inte att använda den.

– De meddelade tydligt förra veckan att den inväntar ett riktigt godkännande, för att vara helt säkra på att man har vänt på alla stenar när det gäller säkerheten innan ett vaccin börjar användas, säger Charlotta Bergquist till TT.

Även läkemedelsföretaget Moderna har kommit långt med sitt vaccin. Enligt Charlotta Bergquist räknar man med att kunna ge besked om deras vaccin senast den 12 januari.

LÄS MER:

Varningen: Så blir din handsprit en otäck brandfara

Ett år med corona – här är bilderna från en förändrad värld

Norges jullösning – får välja två dagar att fira med släkten