Sverige avvaktar EU:s beslut om coronavaccin.
Sverige avvaktar EU:s beslut om coronavaccin.

Sverige hade kunnat vaccinera mot corona redan nu – därför dröjer det

Britterna kommer att börja vaccineras mot covid-19 redan nästa vecka.
Det hade Sverige också kunnat – om Folkhälsomyndigheten hade utnyttjat den svenska nödlicensen.


Den brittiska regeringen godkände under onsdagen Pfizer-Biontechs vaccin. Enligt hälsoministern Matt Hancock kommer vaccineringen att börja nästa vecka.

Inom EU kommer det inte att gå lika fort, skriver TT.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har meddelat att en eventuell rekommendation att godkänna Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 kommer att lämnas tidigast i slutet av december.

"Har inte alla data"

– Vi siktar på att ge ett fullständigt godkännande, och det kräver lite grundligare granskning. Vi har inte fått fullständig data ännu. Men det bör komma inom de närmaste dagarna, säger Charlotta Bergquist vaccinkoordinator vid svenska Läkemedelsverket till TT.

Anledningen till att britterna kan börja vaccineras redan nu är att Storbritannien gjorde ett så kallat nödgodkännande. 

Sverige vill inte chansa

Sverige har en motsvarighet till nödgodkännande som heter beredskapslicens, men Folkhälsomyndigheten kommer inte att använda den.

– De meddelade tydligt förra veckan att den inväntar ett riktigt godkännande, för att vara helt säkra på att man har vänt på alla stenar när det gäller säkerheten innan ett vaccin börjar användas, säger Charlotta Bergquist till TT.

Även läkemedelsföretaget Moderna har kommit långt med sitt vaccin. Enligt Charlotta Bergquist räknar man med att kunna ge besked om deras vaccin senast den 12 januari.

LÄS MER:

Varningen: Så blir din handsprit en otäck brandfara

Ett år med corona – här är bilderna från en förändrad värld

Norges jullösning – får välja två dagar att fira med släkten

/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.