Experten: vaccinvägran kan leda till många års restriktioner

- 04/12/2020, 17:01
Foto: Jonas Ekströmer/TT/Pexels

Foto: Jonas Ekströmer/TT/Pexels

Mer än varannan svensk är rädd att få biverkningar av det kommande coronavaccinet. Om många avstår från att vaccinera sig står vi inför en lång tid av restriktioner och förbud, menar forskaren Farshid Jalalvand.

Under året har flera läkemedelsföretag arbetat flitigt med framtagandet av ett vaccin som kan råda bot på coronavirusets spridning.

Under fredagsmorgonens pressträff meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vilka datum som är preliminärt satta för vaccinens godkännande i Sverige. 

Det från Pfizer väntas stå klart den 29 december – medans vaccinet från Moderna ser ut att dröja till den 11 januari nästa år.

Tidigare i veckan kunde Nyheter24 rapportera att Pfizers coronavaccin redan godkänts i Storbritannien. Där är vaccinationerna planerade att sätta igång under nästa vecka.

Foto: Sakchai Lalit/TT

Mer än varannan svensk är orolig

Men många svenskar känner sig oroliga för vaccinet – det visar en ny studie som Sifo genomfört mellan 19 november och 2 december. 

Då fick 1 400 personer besvara i vilken grad de känner sig oroliga för att vaccinet kan ge allvarliga biverkningar.

Hela 52 procent instämde helt- eller delvis på påståendet.

Enligt studien uppgav bara nio procent av de utfrågade att man inte var minsta orolig över eventuella biverkningar. 

Om många väljer att inte vaccinera sig kan restriktioner vara aktuellt i flera år, enligt Farshid Jalalvand. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stora konsekvenser

Farshid Jalalvand är forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet. Till Expressen säger han under torsdagen att man får väga riskerna med vaccinet, mot riskerna som kommer med att bli smittad.

– Frågan man måste ställa sig är om det är värt att ta en liten risk och bli av med smittan så fort som möjligt, så vi kan återgå till våra normala liv, säger han.

Att en stor mängd människor avstår från vaccination skulle dessutom kunna få stora konsekvenser i samhället.

– Det kan leda till restriktioner i tre till fyra år till, tills vi når flockimmunitet, men har förlorat flera människoliv på vägen, säger Jalalvand till Expressen.

Vill du läsa mer?

Här kan du följa Nyheter24:s uppdatering om coronavaccinet:

Läs mer: Stefan Löfvens nya besked: Coronavaccinet blir gratis för alla

Läs mer: Regeringsföreträdare: "Vaccin kommer inte vara räddningen"