Foto: Dave Martin/John Javellana/TT
Foto: Dave Martin/John Javellana/TT

Smuggelhundar blir vanligare i Sverige – detta ska du se upp för

Att köpa hund under pandemin är en snabbt växande trend, men helt riskfritt är det inte. Till följd av den ökade efterfrågan har allt fler hundar börjat smugglas in i Sverige. Såhär undviker du den illegala hundförsäljningen.


För att råda bot på tristess, rastlösa barn och tråkiga jobbdagar hemifrån har svenskarna tagit till ett ganska ovanligt knep. Vi köper hundar som aldrig förr. 

Att köpa en så kallad "coronahund" har blivit ett vanligt fenomen under pandemin – men det är inte helt riskfritt.

Nyheter24 har varit i kontakt med Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben, SKK. Att köpa hund på fel grunder, eller utan att ordentligt tänka igenom beslutet, menar han kan få negativa konsekvenser.

– Det finns såklart en risk att man blir påverkad av vad som går att läsa i media, eller vad man ser i sin omgivning. Saknar man kunskap om olika raser och vad de behöver är risken stor att man köper fel slags hund, säger han till Nyheter24.

Foto: TT

Fler smuggelhundar under förra året

Fel hund kan hamna i fel familjer, med andra ord. Men det är inte den enda risken alla blivande hundägare måste se upp för.

Under måndagen rapporterade TT att beslagen av insmugglade hundar ökade under 2020. Valparna kommer från dåliga förhållanden i bland annat Polen, Rumänien och Bulgarien.

Många försök till insmuggling uppdagas innan hundarna kommer in i landet, ofta vid Öresundsbron eller hamnarna i Ystad och Helsingborg. Andra gånger avslöjas den illegala handeln först på veterinärklinikerna, när de nyblivna ägarna kommer in med hunden på rutinkontroller.

Kan föra in dödliga sjukdomar

Många smuggelhundar saknar dokumentation över hälsotillstånd och sjukdomshistorik. Enligt Rosenberg riskerar de därför att föra in sjukdomar i Sverige, som kan angripa både hunden och dess ägare.

– Smuggelhundarna kan bära på flera farliga sjukdomar, vissa av dem är till och med dödliga. Rabies är ett exempel på sjukdom som vi inte har i Sverige, så det vill veterinärkåren absolut inte ha in. Det kan dessutom angripa människor också, säger Rosenberg till Nyheter24.

Foto: Dave Martin/TT

SKK:s tips – så undviker du smuggelhundar

Har du noga tänkt igenom ditt val att skaffa hund, och valt en ras som passar dig och din livsstil? 

Då har SKK ett par handfasta tips som kan hjälpa dig att undvika insmugglade och illegala djur:

  1. Köp bara hundar från uppfödare som är registrerade i Svenska Kennelklubben. Då uppfyller kenneln en rad olika krav, och kan helt enkelt garantera sig en bättre, och mer välmående hund. 
  2. Leta på rätt hemsidor. En bra hemsida att utgå ifrån är Köpahund.se, den är säkrare än många andra försäljningshemsidor där du kan köpa djur.
  3. Att orka vänta på valpen är viktigt. Att köpa en hund som kan levereras väldigt snabbt kan vara ett varningstecken. Då ökar också risken att man tar förhastade beslut som blivande hundägare.
  4. Se upp för säljare som sänker priset för att "du är en så bra köpare". Ingen behöver rea ut valpar just nu, så som marknaden ser ut i dagsläget har priserna snarare stigit.
  5. Var noga med att få träffa valpens mamma, och eventuella syskon. Be om att få se i vilken omgivning valpen växt upp, och se det som en stor varningssignal ifall säljaren nekar dig det.

Om du köpt en hund under pandemin som du inte längre kan behålla kommer du gynnas av att ha köpt djuret från en seriös uppfödare. Då kan man alltid vända sig dit och få hjälp med en omplacering. 

– Den chansen är väldigt liten om du köper en smuggelhund, eller går via en oseriös försäljare. Den är bara ute efter att sälja materialet, sen frånsäger man sig allt ansvar, säger Rosenberg till Nyheter24 och fortsätter:

– Men det nästan viktigaste att alltid komma ihåg är att du gör ett inköp av ett levande djur, inte en sak du ställer i hörnan. Du åtar dig ansvar i tio till tolv år framåt, och det måste du vara helt redo för.

Läs mer: Larmet: Populära hundmaten återkallas

Läs mer: Hundägare – här är lagarna du måste ha koll på

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.