Söndag 9 Maj
Stockholm

Det här ögonproblemet kan vara ett tecken på covid-19

Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT. Foto:

Hosta, feber och trötthet – listan över konstaterade coronasymptom är ganska lång vid det här laget. Nu har forskare hittat ytterligare en åkomma att hålla utkik efter, som drabbar patientens ögon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Att covid-19 kan orsaka hosta, feber och smak- och luktbortfall – det har nog de flesta kolla på vid det här laget. 

Men allt eftersom månaderna har gått har nya, tidigare okända symptom identifierats. En studie från John Hopkins påvisade till exempel att hörselnedsättning kan vara ett tänkbart symptom på covid-19. 

Tidigare i år blev vi även introducerade till det småäckliga fenoment "covid-tunga", sedan professorn Tim Spector noterat att flera patienters tungor ändrats utseende under infektionen.

Foto: Tobias Lundgren/TT

Ett nytt symptom – som drabbar ögonen

Och nu har forskare hittat ett nytt symptom som går att koppla till till coronaviruset.

Brittiska universitetet Anglia Ruskin University i Cambridge publicerade i dagarna en studie, där 83 bekräftat coronasjuka patienter deltog. 

Forskarna undersökte 83 patienter med covid-19.

Tidigare studier har också visat att covid-19 kan orsaka olika typer ögoninfektioner, och WHO listar detta som ett av de mer ovanliga symptomen. 

Italienska forskare kunde redan tidigt i pandemi se att coronaviruset kunde vara kvar i en persons ögon i upp till 21 dagar efter det första symptomet. 

– Det mest tydliga ögonsymptomet som de smittade med covid-19 upplevde, var just svidande ögon, berättar professor Shahina Pardhan, som ledde studien på Anglia Ruskin University till The Sheffield Star.

Hon fortsätter:

– Det är osannolikt att en person skulle symptom i ögonen utan några andra tecken på covid-19, så som feber och ihållande hosta.

Studiens resultat visade att 17 procent av deltagarna drabbades av kliande ögon. 16 procent av deltagarna upplevde att deras ögon var ömma och kändes irriterade.

Läs mer: Tegnell: "Det här kommer påverka dödstalet väldigt mycket"

Läs mer: Danmark vaccinerar snabbast i EU – därför hänger inte Sverige med

Kommentera
Kopiera länk
Dela