Foto: Pexels
Foto: Pexels

Här är maten som kan ge dig huvudvärk och migrän

Har du problem med en sprängande, dunkande huvudvärk som vägrar ge med sig? Var försiktig med dessa livsmedel – så kanske det blir bättre!


Huvudvärk kan bero på massvis på av saker – stress, sömnbrist och förändringar i kroppen bland annat. 

Men vissa livsmedel är jobbigare för kroppen än andra, och blir du inte av med din envisa värk kan maten vara värd att se över. 

Foto: Pexels

Vin

Den klassiska "dagen efter"-huvudvärken har vi alla nog varit med om. Antingen beror den på för mycket vin, eller för lite vatten i förhållande till alkohol. 

Rött vin är extra tungt för kroppen att bearbeta, då det innehåller högre halter av "histanin" och "tanin". Om du inte tror att mängden du dricker kan vara problemet – testa att byta vinsort!

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Choklad

Sprängande huvudvärk av godis, är det verkligen möjligt? Nej, inte riktigt. 

Men choklad innehåller ämnet "tyramin", och det tros kunna orsaka migrän. Att äta choklad tillsammans med andra livsmedel som är höga på tyramin är därför inte att rekommendera om din huvudvärk är ett problem.

Foto: Pexels

Ostar

Och ett exempel på livsmedel med hög tyraminhalt är ost – främst de mer vällagrade sorterna. 

Camembert, Roquefort och Gorgonzola är några välsmakande exempel. 

Foto: Pexels

Citrusfrukter 

Något som delar upp experterna i två läger är citrusfrukter. Vissa studier talar för att de kan ge upphov till huvudvärk, andra visar motsatsen.

Men har du testat allt annat? Ja, då kan det vara värt ett försök.

Foto: Pexels

Kaffe

Den första koppen kaffe på morgonen är (för många) nödvändig för att inte få huvudvärk. 

Men kroppen klarar inte hur stora mängder som helst, och till slut kan den protestera genom en molande huvudvärk.

Processat kött

Det finns många studier som talar för hälsonackdelarna med processat kött, så som korv, bacon och skinka.

Det innehåller dessutom höga halter av ett ämne som kallas nitrat, som kan leda till både migrän och värk, enligt Mitt Kök.

Foto: Pexels

Stark mat

Stark mat är däremot något som ofta lyfts fram som hälsosamt och rensande för kroppen. 

Men för den känslige kan ämnet "capasicin", som finns i chilifrukter, trigga igång huvudvärk.

Läs mer:

Syrsor till middag? Nu får insekter säljas som mat i Sverige

Nio dödliga livsmedel du har hemma – och använder dagligen

Här är maten som ger absolut värst pruttar

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!