Vaccinationsintyg införs i Sverige.
Vaccinationsintyg införs i Sverige. - Foto: Unsplash

Här är allt vi vet om Sveriges vaccinationsintyg

Nu är det klart – regeringen har bestämt att ett så kallat vaccinationsintyg, eller vaccinpass, ska införas. Men vad innebär det egentligen?


Tidigt på torsdagsmorgonen stod det klart att Sveriges regering har beslutat att ett så kallat vaccinationsintyg ska införas i landet.

Bland annat Danmark har tidigare beslutat samma sak. Men när ska vi börja använda det? Och hur kommer det att fungera? 

Här är allt vi vet.

Ska vara klart till sommaren

Om allt går som planerat ska vaccinpassen vara färdiga att användas den 1 juni 2021.

– Det är nog nästan lika efterlängtat som vaccinationen. Ett kvitto på att du fått sprutan, kanske en möjlighet att åka utomlands, sa socialminister Lena Hallengren (S) under morgonens presskonferens.

Det ska vara digitalt

Exakt hur vaccinationsintyget kommer se ut och hur det ska fungera, är ännu in fastslaget. Men att det kommer bli en digital lösning är däremot klart.

Det är Myndigheten för digital förvaltning, Digg, som ska ansvara för projektledningen.

- Med ett digitalt vaccinationsintyg blir det snabbt och enkelt att uppvisa genomförd vaccination, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande. 

Digitaliseringsminster Anders Ygeman. Foto: Jessica Gow/TT

Kan ge möjlighet att gå på konsert

Vaccinationspass har varit på tal i många länder, och flygbolag har tidigare meddelat att de kommer att kräva intyg på vaccination.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att vaccinationsintyg kan krävas för att resa in i vissa länder. Det kan också komma att behövas i andra sammanhang, så som kultur- och idrottsevenemang.

Danmark inför vaccinpass i mobilen

Passet ska var en extra trygghet när Danmark öppnar upp igen och möjliggöra besök på restauranger, idrotts- och kulturevenemang.

– Det kommer att vara ett extra pass som du kommer att kunna ha på sin mobiltelefon som ett bevis på att du har blivit vaccinerad, säger landets finansminister Morten Bødskov.

Läs mer:

Covid-19 sprids via luftburen "droppsmitta" – så här funkar det

Regeringens beslut: Inreseförbud utan negativt coronatest

WHO: Coronaviruset kan komma från labb i Wuhan

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!