Foto: Pexels
Foto: Pexels

Har du PMS? Här är maten som kan hjälpa dig

Svullnad, huvudvärk, trötthet och humörsvängningar – känns det igen? Här är 5 livsmedel som kan lindra dina PMS-problem.


Foto: Pexels

Avokado

Har du problem med svullnad och muskelkramper i samband med PMS? Tro det eller ej, men då kan faktiskt avokado lindra dina problem.

Avokado är rikt på kalium, ett naturligt vätskedrivande ämne som hjälper kroppen att bli av med onödigt höga vätske- och natriumhalter.

Foto: Adam Ihse/TT

Betor

I en studie som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition bevakades över 3 000 kvinnor under en tioårsperiod. 

Här kunde man se att kvinnorna med höga halter av B1 och B2 i kroppen löpte mindre risk att drabbas av PMS. Märkligt nog verkade kvinnornas kroppar reagera mycket bättre på vitaminer som kom från mat, och mindre bra på tillskott av olika slag.

"Hur får jag i mig den här mirakelvitaminen på bästa sätt då?" Tänker kanske du.

Ett bra svar på den frågan är betor – både själva rotfrukten, och dess blast. Det är inte bara gott och väldigt billigt, utan dessutom rikt på folsyra. 

Foto: Gurinder Osan/TT

Sardiner

Även University of Massachusetts har forskat på kvinnors åkommor vid PMS. Bland kvinnor mellan 27 och 44 kunde man konstatera att höga vitamin D- och kalciumnivåer resulterade i färre symtom. 

Och lyckligtvis innehåller sardiner bägge av dessa ingredienser – så gå loss på konservhyllan nästa gång PMS:en knackar på.

Foto: Jessica Gow/TT

Baljväxter

Vegetabiliskt järn hjälper kroppen att stå upp emot PMS-relaterade problem – det visar en ny studie från American Journal of Epidemiology. Det återfinns i hög grad i baljväxter, samlingsnamnet för bönor, linser och ärtor. 

De är dessutom sprängfyllda med fiber, vilket också är bra i ett PMS-lindrande syfte. Det hjälper kroppen att kontrollera blodsockret och håller energinivån jämn. 

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Mörk choklad

Sist, men absolut inte minst – mörk choklad. Ja, det stämmer.

Det kan faktiskt hjälpa till att lindra din PMS på flera sätt. Delvis genom sina höga halter av antioxidanter, som sänker blodtrycket och förbättrar blodcirkulationen i kroppen. 

Mörk choklad innehåller dessutom magnesium, en mineral som enligt Health kan reducera svullnad, trötthet och irritation – tre vanliga PMS-symtom.

Läs mer:

Historiska beslutet – gratis mensskydd för alla i Skottland

Mensvärk? Här är 4 hemmaknep som verkligen fungerar

Det här händer i kroppen när du har mens

PMS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!