Lördag 21 Maj
Stockholm

Nu ändras sexualundervisningen i svenska skolor

Läroplanen för sexualundervisning kommer att ändras, har regeringen beslutat. Kunskapsområdet byter namn från sex och samlevnad till "Sexualitet, samtycke och relationer".

Kommentera
Kopiera länk
Dela

När Skolinspektionen granskade sex- och samlevnadsundervisningen i skolor för några år sedan kom man fram till att många lärare inte hade tillräcklig kunskap kring ämnet. Undervisningen fokuserade mer på kunskap än på normer och värderingar. 

Förra året kom beslutet att lågstadielärare ska utbildas inom sexualkunskap

Nytt fokus

Nu ändras läroplanen för sexualundervisning i skolan. Den nya ska börja gälla höstterminen 2022. Det kommer finnas ett större fokus på kroppslig integritet och samtycke än tidigare. Hur normer påverkar människor ska läras ut. Hedersrelaterat våld och förtryck är också en ny del i undervisningen.

Utveckla kritiskt förhållningssätt till porr

I den kommande undervisningen ska eleverna lära sig att utveckla ett kritiskt förhållningssätt till pornografi. Det kommer också finnas med mer information kring hur man ska behandla varandra i ett förhållande. 

Funnits en efterfrågan

Nyheter24 har pratat med Hans Linde, förbundsordförande för RFSU, som berättar vad de tycker saknades i den gamla läroplanen.

– Vi märker tydligt när vi är ute på skolor att unga efterfrågar betydligt mer samtal om till exempel jämställdhet, HBTQ-frågor, porr, sex, sin kropp, relationer. Och nu finns det äntligen en chans i den här nya läroplanen att eleverna ska få dessa samtal som de själva efterfrågar, berättar han. 

Foto: RFSU/Daniel Ivarsson

Hans tror att den nya läroplanen kommer uppskattas av eleverna.

– Jag är övertygad om att många elever kommer bli väldigt nöjda med de här förändringarna i sexualundervisningen, säger han. 

Läs mer:

Nina Rung om åldersgräns för porr: "Inför krav på Bank-ID"

Nu stäms porrjätten – här är den skyhöga summan

Com Hem lanserar mobilabonnemang med porrfilter

Kommentera
Kopiera länk
Dela