Foto: Henrik Witt/Chris O'Meara/TT
Foto: Henrik Witt/Chris O'Meara/TT

Nu bemöter Kolmården delfin-kritiken: "De är värda ett bra liv"

Förra veckan förflyttades två delfiner från ett franskt delfinarium till sitt nya hem på Kolmården – vilket kritiserades av flera djurrättsorganisationer. Nu bemöter djurchefen Linda Berggren kritiken, och menar att man "aldrig skulle genomföra en flytt om det innebar en fara för djuret".


Förra veckan mottog Kolmården två nya delfiner från ett delfinarium i Frankrike, sedan nya djurlagar trätt i kraft och kommer göra den typen av djurhållning förbjuden i april.

Nyheter24 var tidigare i veckan i kontakt med Djurens Rätt och Djurrättsalliansen, och båda föreningarna uttryckte en upprördhet över det svenska beslutet. 

Att Sveriges djurlagar gör det möjligt för andra länder att exportera djur hit när de själva inrättar förbud – det gör att vi halkar efter, menar man.

– Det var en tråkig nyhet när vi nåddes av det. Ingen delfin mår bra i den typen av fångenskap Kolmården erbjuder, och det finns flera risker med att transportera vilda djur, särskilt marina, säger Anna Harenius, etolog på Djurens Rätt.

Foto: Pontus Lundahl/TT

"Gör allt för att minimera eventuella risker"

Nyheter24 har varit i kontakt med Kolmårdens djurchef Linda Berggren, som inte delar Harenius bild av förflyttningsriskerna.

– Vi skulle aldrig genomföra en flytt om det innebar en fara för djuret. Man måste alltid ta hänsyn till olika faktorer vid en flytt av alla typer av djur och göra allt för att minimera eventuella risker, säger hon.

För att säkra djurens välmående genomgick delfinerna undersökningar både innan och efter flytten, och hade dessutom sällskap av djurskötare under hela resans gång.

Kommer bli en del av den övriga flocken

Enligt Jordbruksverkets beslut har delfinerna tagits över av Kolmården för att användas till avel.

Enligt Berggren tillhör det djurens naturliga behov att para sig och få ungar. Men de nya delfinerna kommer inte behandlas annorlunda än den övriga flocken.

– Guama och Cecil kommer vara en del av vår delfinflock och få samma stimulans och möjlighet till lek som övriga delfiner. Alla delfiner kan sedan själva välja om de vill vara med på en föreställning eller annat våra djurvårdare gör för att sysselsätta dem, säger hon till Nyheter24. 

Kolmårdens bassänger är sammankopplade med varandra, och en delfin som inte vill medverka på en föreställning kan simma till en annan bassäng, enligt Berggren.

Foto: Chris O'Meara/TT

Trygga i att djuren har det bra

Delfinerna som Kolmården tagit över är 36, respektive 38 år gamla. Bägge två har levt på djurparker under i stort sett hela sina liv, och hade därför inte klarat ett liv i det vilda vid det här laget. 

Djurrättsorganisationerna instämmer – men anser att "det finns bättre platser att hamna på än Kolmårdens djurpark".

– Ett alternativ för dessa delfiner vore att flytta dem till ett så kallat "seaside sanctuary", ett inhägnat område i öppet vatten, där människor ändå hjälper till och ser till att de klarar sig, säger Daniel Rolke, ordförande Djurrättsaliansen, till Nyheter24. 

Enligt Berggren är Kolmården trygga i att djuren på djurparken har det bra. De följer svensk lagstiftning och granskas regelbundet av svenska myndigheter.

– Vår övertygelse är att alla djur är värda ett bra liv, oavsett om de bor i en djurpark, i det vilda eller i en lägenhet och vi kommer alltid att sätta omsorgen om våra djur främst. Som djurpark har vi också ett ansvar i att utbilda människor kring djur och natur, bedriva forskning och jobba med bevarande av hotade arter, säger hon till Nyheter24.

Läs mer:

Delfinungen dog av stress när turister ville fotas med den

Nu förbjuder Frankrike uppfödning av delfiner och späckhuggare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.