Foto: Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg/SvD/TT
Foto: Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg/SvD/TT

Nollräntan blir kvar till 2024 – så här påverkar det dig

Idag meddelade Riksbanken att reporäntan blir kvar på noll procent. Hur påverkar det den ekonomiska situationen för Sveriges befolkning? Och vilka risker finns det i att lämna räntan så låg under tid?


Tidigare under onsdagen meddelade Riksbanken att reporäntan lämnas oförändrad på noll procent. 

Enligt deras prognos räknar man med det förblir på det viset till och med 2024. 

"För att underlätta återhämtningen och bidra till att inflationen stiger mot målet behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

"Historiskt låg"

För den som inte är sakkunnig kan allt det här kännas rätt komplicerat. Påverkar beslutet mig? Hur då? Borde jag oroa mig? 

För att besvara frågorna tog Nyheter24 kontakt med Kiran Sakaria, senior strateg på Handelsbanken. 

Han beskriver reporäntan som Riksbankens huvudsakliga penningpolitiska verktyg, som i sin tur påverkar andra räntor i Sverige. Bolåneräntor och räntan på sparkonton, för att nämna ett par exempel.

– En reporänta på noll procent är historiskt låg och innebär att det är billigt att låna och investera, samtidigt som det är mindre attraktivt att spara pengar på sparkonton med ränta, säger Sakaria till Nyheter24. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Bolåneräntorna förblir låga

Att Riksbanken bekräftade att lågräntemiljön kommer vara låg under en tid framöver var i linje med marknadens förväntningar. Man såg därför inte några större förändringar på kronans värde, eller den övriga räntemarknaden. 

– Att reporäntan med stor sannolikhet förblir väldigt låg under de närmaste åren tyder på att bolåneräntor också kommer att förbli låga, säger han till Nyheter24.

Så påverkas du positivt av nollräntan

Och en låg reporänta kommer med fler fördelar, menar Sakaria. Genom att stimulera konsumtion och investeringar så ökar efterfrågan – vilket i sin tur kan leda till att företag kan anställa fler personer.

Arbetslösheten kan sjunka, med andra ord. 

Ett lågt ränteläge bidrar också till stigande tillgångspriser av finansiellt och realt slag. Det gör att hushållens förmögenheter stiger – vilket gynnar bostadsägare.

Riskerar att skapa obalans

Men det finns såklart två sidor av det här ränte-myntet. En nollränta som blir kvar under flera års tid riskerar att skapa obalans i ekonomin.

– Till exempel genom kraftigt stigande skuldsättning. Det gör att man blir känslig för högre räntor i framtiden, förklarar Sakaria för Nyheter24. 

I den pressade situation som Sveriges ekonomi befinner sig just nu kan den risken vara värd att ta. Fokuset ligger på att stötta finans- och penningpolitiken så att företag och hushåll tar sig ur den mest akuta fasen som orsakats av covid-19.

– Målet är att undvika att fler personer förlorar sina jobb eller att bolag går omkull och förvärrar krisen, säger Sakaria till Nyheter24.

Läs mer: 

Riksbanken lånar ut 500 miljarder till coronadrabbade företag

Så köper du din första lägenhet – från kontantinsats till inflyttning

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.