Det är mycket att tänkta på när man ska köpa sin första bostad. Här följer några tips.
1 av 15
Det är mycket att tänkta på när man ska köpa sin första bostad. Här följer några tips. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Sänk förväntningar
. Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på banken SBAB, är det viktigt att vara realistisk om var någonstans man har råd att bo.
2 av 15
Sänk förväntningar
. Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på banken SBAB, är det viktigt att vara realistisk om var någonstans man har råd att bo. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Fixa kontantinsats. Det kan vara lättare sagt än gjort. Vissa får hjälp med hela eller delar av kontantinsatsen av sina föräldrar.
3 av 15
Fixa kontantinsats. Det kan vara lättare sagt än gjort. Vissa får hjälp med hela eller delar av kontantinsatsen av sina föräldrar. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Var två! Detta kan givetvis också vara svårt om man är singel. Men det underlättar.
4 av 15
Var två! Detta kan givetvis också vara svårt om man är singel. Men det underlättar. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Få ner samboskapet på papper. Om ni skulle separera har du inte samma skydd om ni är sambo jämfört med om ni skulle vara gifta.
5 av 15
Få ner samboskapet på papper. Om ni skulle separera har du inte samma skydd om ni är sambo jämfört med om ni skulle vara gifta. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Skaffa ett lånelöfte. Om man inte har pengar innan är en förutsättning för att försöka köpa en bostad att man skaffar sig ett lånelöfte från en bank eller ett låneinstitut.
6 av 15
Skaffa ett lånelöfte. Om man inte har pengar innan är en förutsättning för att försöka köpa en bostad att man skaffar sig ett lånelöfte från en bank eller ett låneinstitut. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Gå på visningar. Ett bra sätt att få en känsla för en bostad man kanske vill köpa är att helt enkelt besöka den.
7 av 15
Gå på visningar. Ett bra sätt att få en känsla för en bostad man kanske vill köpa är att helt enkelt besöka den. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men titta inte bara på lägenheten. Kolla också in resten av fastigheten. Hur ser det ut i till exempel trapphuset, måste det renoveras snart?
8 av 15
Men titta inte bara på lägenheten. Kolla också in resten av fastigheten. Hur ser det ut i till exempel trapphuset, måste det renoveras snart? - Foto: TT Nyhetsbyrån
Granska också föreningens årsredovisning. Den kan man ofta hitta i den så kallade objektsbeskrivningen eller på föreningens hemsida.
9 av 15
Granska också föreningens årsredovisning. Den kan man ofta hitta i den så kallade objektsbeskrivningen eller på föreningens hemsida. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Kolla in statistisk. Några av sajterna som Claudia Wörmann tipsar om är booli.se, hemnet.se, valueguard.se och Mäklarstatistik.
10 av 15
Kolla in statistisk. Några av sajterna som Claudia Wörmann tipsar om är booli.se, hemnet.se, valueguard.se och Mäklarstatistik. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Bli inte för ivrig i budgivningen. "I budgivningen är mitt största råd att "don't get carried away", utan försök att hålla dig cool", säger Claudia Wörmann.
11 av 15
Bli inte för ivrig i budgivningen. "I budgivningen är mitt största råd att "don't get carried away", utan försök att hålla dig cool", säger Claudia Wörmann. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Att förutse en bostadsbubbla är väldigt svårt. Men var inte rädd för den om du vill – och behöver –
köpa en bostad.
12 av 15
Att förutse en bostadsbubbla är väldigt svårt. Men var inte rädd för den om du vill – och behöver – köpa en bostad. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Många unga människor känner säkert ibland att de är panka. Men Claudia Wörmann menar att det kan vara klokt att spara (genom amortering) medan man fortfarande har låga utgifter.
13 av 15
Många unga människor känner säkert ibland att de är panka. Men Claudia Wörmann menar att det kan vara klokt att spara (genom amortering) medan man fortfarande har låga utgifter. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Hitta billiga möbler på köpsajter för andra hands-grejer.
14 av 15
Hitta billiga möbler på köpsajter för andra hands-grejer. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Claudia Wörmann, boendeekonom på banken SBAB.
15 av 15
Claudia Wörmann, boendeekonom på banken SBAB. - Foto: Pressbild

Så köper du din första lägenhet – från kontantinsats till inflyttning

Bostadsköpet brukar kallas för ditt livs affär. Då kan det vara bra att ha koll på hur allt funkar. Här kommer några tips.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

1. Sänk förväntningar

Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på banken SBAB, är det viktigt att vara realistisk om var någonstans man har råd att bo.

– Många unga kanske har en dröm om att bo i till exempel Vasastan, men sedan inser man att pengarna inte räcker. Då måste man titta längre ut. Ju längre ut man kommer, desto billigare kommer man in på bostadsmarknaden, säger hon till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

2. Fixa kontantinsats

Det kan vara lättare sagt än gjort. Vissa får hjälp med hela eller delar av kontantinsatsen av sina föräldrar, som i sin tur kanske själva har en bostad som de kan ta ytterligare lån på.

– Sedan finns det också blancolån utan säkerhet för den som vill. Ett sådant kostar lite mer i ränta och har också kortare återbetalningstid, men det är också en lösning, säger Claudia Wörmann.

Kontantinsats vid bostadsköp: Det gäller för lägenhet och hus

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

3. Var två!

Detta kan givetvis också vara svårt om man är singel. Men visst underlättar det saker och ting om man är två personer när man ska köpa en lägenhet. I alla fall ekonomiskt.

– Att vara två är det absolut bästa. Kanske ett par då för jag tror att det är svårare om man gör det med några kompisar. Det som är knepigt i en sådan situation är att mycket kan förändras. Det kan handla om att en person kommer in på en utbildning någon annanstans. Då är det jätteviktigt att man har koll på juridiken.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

4. Få ner samboskapet på papper

Om ni skulle separera har du inte samma skydd om ni är sambo jämfört med om ni skulle vara gifta. Därför råder Claudia Wörmann alla att sätta sig in i hur allt funkar juridiskt.

– Det kan tyckas trist när man ska köpa en lägenhet, men att ha med sig den kunskapen tjänar man på i längden.

Hon tycker också att det är viktigt att man skriver ett samboavtal och tar hjälp av en familjejurist om man känner att man behöver det.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

5. Skaffa ett lånelöfte

Om man inte har pengar innan är en förutsättning för att försöka köpa en bostad att man skaffar sig ett lånelöfte från en bank eller ett låneinstitut. Det är viktigt för att veta vilken prisnivå man kan lägga sig på.

– Ett lånelöfte är just ett löfte under förutsättning att ingenting annat sker under tiden, och att siffrorna som du eller ni har lämnat in stämmer. Sedan beviljas då bolånet, säger Claudia Wörmann.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

6. Gå på visningar

Om man ska köpa en bostad för första gången ska man göra det av rätt anledning – det vill säga för att bo. Och ett bra sätt att få en känsla för en bostad man kanske vill köpa är att helt enkelt besöka den. Är det verkligen den här lägenheten jag vill låna till?

– Ibland är det allmänna visningar och ibland vill säljaren och mäklaren jobba efter att man ska anmäla sig. Och ibland kan man boka egna privata visningar, säger Claudia Wörmann.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

7. Men titta inte bara på lägenheten

Kolla också in resten av fastigheten. Hur ser det ut i till exempel trapphuset, måste det renoveras snart?

– Man kanske tittar på en lägenhet och tycker att den är jättefin. Men på vägen dit kanske man går igenom ett skabbigt trapphus. Man kanske tycker att hissen ser lite gammalt ut. Sådant måste man kolla igenom. Det är nästan viktigare än lägenheten, säger Claudia Wörmann.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

8. Granska också föreningens årsredovisning

Det kan vara en bra grej att titta på en förenings årsredovisning, menar Claudia Wörmann. Den kan man ofta hitta i den så kallade objektsbeskrivningen eller på föreningens hemsida.

– Jag förstår att det är mycket som man ska sätta sig in i, men där är mitt råd till unga människor att man pratar med någon som fattar vad de ser i en årsredovisning, för det är inte lätt. Man ska titta på vad föreningen har för lån. Man ska också titta på hur mycket skuld som föreningen har.

Om det även står om planer för kommande renoveringar i årsredovisningen bör man också noga kolla exakt var pengarna till det kommer ifrån, tipsar Claudia Wörmann.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

9. Kolla in statistisk

– Som köpare finns det väldigt mycket statistik att ta del av idag, så du kan ju titta in dig på områden. Det finns sajter som visar hur mycket bostäder har sålts för senast i olika områden, så du har något att referera till.

Några av sajterna som Claudia Wörmann tipsar om är booli.se, hemnet.se, valueguard.se och Mäklarstatistik.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

10. Bli inte för ivrig i budgivningen

– I budgivningen är mitt största råd att "don't get carried away", utan försök att hålla dig cool. Skenar priset i väg och börjar komma över en prisnivå som ni inte alls hade tänkt er – låt då hellre bli, säger Claudia Wörmann.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

11. Var inte för rädd för "bostadsbubblan"

Att förutse en bostadsbubbla är väldigt svårt. Enligt Claudia Wörmann hade den senaste informationen om en möjlig bostadsbubbla i Sverige definitionen att priserna inom några år skulle kunna falla med fem procent.

– I så fall ja. Men det vet man aldrig. Det som styr marknaden väldigt mycket nu är att det finns en obalans mellan utbud och efterfrågan. Det är alltså fler människor som vill flytta än vad det finns bostäder att flytta till.

Hon menar också att den låga räntan som finns just nu inte kommer att stiga kraftigt över en natt.

– Det kommer att ske i en ganska långsam och kontrollerad takt. Och många människor är i arbete. Så jag kan inte se att priserna skulle sjunka ordentligt. Men några procentenheter upp och ned, javisst.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

12. Amortera är en bra grej!

Många unga människor känner säkert ibland att de är panka. Men Claudia Wörmann menar att det kan vara klokt att spara medan man fortfarande har låga utgifter.

– Kom ihåg att när du sen kommer framåt litegrann i livet kanske du har barn och måste ha bil. När du är ung har du ofta ganska låga omkostnader och ganska stor chans att spara. Ett sätt att göra det är genom att amortera.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

13. Hitta billiga möbler

Eftersom vi lever i ett konsumtionssamhälle är det idag lätt att köpa begagnade, men ändå knappt använda, möbler till ett bra pris, menar Claudia Wörmann.

– En del saker kanske du också har med dig från därifrån du flyttar. Sen finns det ju massor att hitta på köpsajter för andra hands-grejer på nätet. Jag tror också att det finns en press för unga att allting ska vara klart när man sätter nyckeln i låset. Men sådant kan ta tid. Börja med en säng – och en kastrull, säger Claudia Wörmann.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Claudia Wörmann. Bildkälla: Pressbild

Se också klippet om hur man "skriver ut" ett hus – med en 3D-printer:

Läs också om hur mycket du bör betala dina föräldrar om du bor kvar hemma.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Äger du din bostad?
Tack för din röst!
stats