Polisen har använt en otillåten app.
Polisen har använt en otillåten app. - Foto: Janerik Henriksson / TT/AP Photo/Ashley Landis

Polisen använde app som känner igen ansikten – får böta 2,5 miljoner

Svenska polisen har använt den hårt kritiserade appen Clearview som känner igen ansikten. Det är förbjudet – och Polismyndigheten får nu böta 2,5, miljoner kronor.


Clearview förvandlar mobilen till en övervakningskamera som följder varje steg du tar – eller varje bild du tar snarare.

Appen samlar på sig bilder som vanliga människor publicerar på internet, som Facebook, bloggar och Instagram. Med hjälp av den enorma databasen kan sedan företag eller myndigheter identifiera personer.

Den gör det till exempel lätt att hitta en person som befinner sig finner på allmän plats.

Clearview har använts inom polisen på flera håll i Europa och USA – och nu även av svenska polisen, något Sveriges Radio var först att rapportera om.

Läs mer: Androidanvändare? Då bör du byta lösenord på Slack nu

"Eget initiativ"

I mars anmälde Polismyndigheten ett fåtal arbetare som ska ha använt appen under en testperiod för ”eventuellt tjänstefel”.

På torsdagen kom beskedet från Integritetsskyddsmyndigheten, som tidigare hette Datainspektion. Poliserna bröt mot brottsdatalagen.

Enligt anmälan ska det vara några få poliser som prövat appen på eget initiativ, men det är inget som ses som förmildrande. 

Polismyndigheten får därför betala en administrativ sanktionsavgift på 2, 5 miljoner kronor, skriver DiDigital. ”Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller”, säger Elena Mazzotti Pallard som är jurist på IMY och som lett granskningen."

LÄS MER:

Upprörd man ringde polisen – hade fått snö på skorna

Man ringde över 300 falska samtal till 112 – här är hans straff

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!