Onsdag 20 Okt
Stockholm

Vårdchef vaccinerade anhöriga – får behålla jobbet

Chefen valde att vaccinera sin familj istället för att ringa in personal.
Chefen valde att vaccinera sin familj istället för att ringa in personal. Foto: Pixabay

En chef för ett äldreboende i Eskilstuna vaccinerade sin familj istället för att ringa in ledig personal som enligt rutiner är en prioritet. Nu har utredningen färdigställts och chefen får behålla jobbet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare i januari skrev Nyheter24 om en chef för ett äldreboende i Eskilstuna som, istället för att ringa in ledig personal som var näst på tur att få vaccin efter boende och övrig personal, valde att vaccinera sin familj.

Du kan läsa artikeln här.

Enligt en anonym anställd hade hen inga missade samtal från chefen och kort efter händelsen drog en utredning igång.

Får behålla jobbet

Enligt utlåtande kommer nu chefen, som blev tillfälligt avstängd efter händelsen, att få behålla jobbet. Detta då inblandade i utredningen menar att det råder en pressad situation.  

– Efter att tagit del i utredningen har vi beslutat att häva avstängningen för de berörda cheferna. De har gjort stora ansträngningar för att se till att vaccindoserna ska gå till de grupper som är prioriterade i fas 1. När de upplevde att alla möjligheter varit uttömda tog de beslutet att föreslå vaccinering av sina anhöriga. Det beslutet borde de inte tagit, menar chefen för vård-och omsorgsförvaltningen Johan Lindström.

Vad som även står med i utredningen är att agerandet från chefen varit en risk för att allmänheten och personal uppfattat det som att anhöriga fått fördelar i och med vaccinationerna, skriver SVT

Kommentera
Kopiera länk
Dela