Foto: Fredrik Sandberg/Thomas Winje Øijord/TT
Foto: Fredrik Sandberg/Thomas Winje Øijord/TT

SOS Alarm varnar för telefonbedragare – det här ska du se upp för

Under tisdagen gick SOS Alarm ut med en varning till hela Sverige – antalet falska samtal som säger sig komma från larmcentralen har ökat. "SOS Alarm ringer aldrig den här typen av samtal", menar presschef Sarah Hummerdal.


Tidigare under tisdagsförmiddagen gick SOS Alarm ut och varnade för ett ökat antal falska samtal, där uppringaren säger sig ringa från larmcentralen.

Bedragarna försöker sälja på olika slags tjänster till privatpersonerna i andra änden, menar Sarah Hummerdal, presschef på SOS Alarm.

– Många uppger att man vill sälja olika larmtjänster eller trygghetslösningar, men det förekommer också samtal som ber om återbetalningar av olika slag, säger hon till Nyheter24. 

Men istället lurar man till sig kontouppgifter, Bank-ID och annan känslig information.

Samtalen drabbar hela landet

Samtalen drabbar boende i hela Sverige och inte ett specifikt geografiskt område.

Antalet anmälningar om falska larmsamtal som når SOS Alarm har ökat sedan årsskiftet, och nu hoppas man att varningen kan påminna fler runt om i landet om att vara på sin vakt. 

"SOS Alarm ringer aldrig den här typen av samtal"

Exakt hur många samtal det rör sig om, och varför bedragarna är extra aktiva just nu är svårt att svara på, menar Hummerdal. 

Men hon uppmanar alla som faller offer för misstänkta samtal att anmäla detta till polisen, så saken kan utredas ytterligare.

– Det är viktigt att veta om att SOS Alarm aldrig ringer upp privatpersoner i syfte att sälja den här typen av tjänster, eller för att få ut känslig information via telefon, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns tillfällen då vi ringer upp privatpersoner, men då handlar det om nödsituationer. Det kan röra sig om en ambulans som behöver hjälp att komma in i en fastighet, eller liknande.

Läs mer:

22-åring ringde SOS Alarm 200 gånger – var nära att kosta ett barn livet

Här är de sjukaste anledningarna till att folk ringt 112

Idag är det 112-dagen – här är tipsen som kan rädda liv

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.