Transportstyrelsen ser över reglerna för A-traktorer.
Transportstyrelsen ser över reglerna för A-traktorer. - Foto: Unsplash

Beskedet: Då kan hastigheten höjas för A-traktorer

Över 31 000 a-traktorer, eller så kallade epa-traktorer, finns på svenska vägar. Nu vill Transportstyrelsen och Bilbesiktningen förnya reglerna för fordonen – bland annat påverkas hastighetsgränsen.


Det är Transportstyrelsen och Bilbesiktningen som nu bestämt sig för att se över reglerna för A-traktorer. 

– Vi ska ta ett helhetsgrepp och titta på allt. Från hur fort de får köra till antalet passagerare, säger Omar Bagdadi, utredare på Transportstyrelsen, till Lantbrukets Affärstidning.

I dagsläget finns runt 31 000 A-traktorer på svenska vägar, och det är ingen nyhet att de brukar orsaka viss irritation hos sina medtrafikanter. Hastigheten får nämligen vara maximalt 30 kilometer i timmen, och de upplevs ofta som bromsklossar.

Foto: Claudio Brescian/TT

– Så av den anledningen tittar vi på frågan. Med höjd hastighet blir det förhoppningsvis färre omkörningar och minskad irritation. Men hade det inte varit för att så många redan kör för fort hade det varit enklare att argumentera för en höjd hastighet, säger Omar Bagdadi.

Många av de som kör A-traktor överstiger alltså den tillåtna hastigheten. I höstats stoppade polisen en 16-åring som körde i 160 kilmeter i timmen, med sin A-traktor.

Otydligt regelverk

Andra ändringar i lagstiftningen kan komma att handla om till exempel om hur fordonet ska se ut. I dagsläget är regelverket inte tillräckligt tydligt.

– Det står till exempel att bälte måste finnas, men inte att det ska användas. Eller att bilen är godkänd för ett antal personer, men det står inget om hur många som får finnas i den, säger Omar Bagdadi.

Det ställs inte heller krav på exempelvis vinterdäck. 

De nya reglerna för A-traktorer kan vara klara så snart som vid årsskiftet, skriver Lantbrukets Affärstidning.

Läs mer:

Moderaterna vill höja hastigheten för A–traktorer: "Av miljöskäl"

Polisen beslagtog trimmad a-traktor – tvingas betala ersättning

Vad kan du om A-traktorer? Testa dig här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!