Allt färre dör i covid.
Allt färre dör i covid. - Foto: Jessica Gow/SCANPIX/Henrik Montgomery/TT

70 procent har fått vaccin på äldreboendena – allt färre dör

70 procent av de som bor på äldreboendena i Sverige har fått vaccin. Det har gett snabb effekt – och allt färre dör i sviterna av covid. "Det har gått ner betydligt", säger Ali Mirazimi, professor och virusforskare vid Karolinska institutet.


Effekten av vaccineringen har börjat synas i statistiken – och det är glädjande siffror. 

Sedan den 21 januari går kurvan för antalet döda rejält neråt, trots att antalet smittade går uppåt, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. 

– Redan nu ser vi att effekten är tydlig på dödstalen. Om vi fortsätter så här och pressar ner dödstalen, kommer även belastningen på vården minska, säger Ali Mirazimi till Nyheter24.

Läs mer: Intensiven i Uppsala fri från covidpatienter

Ali Mirazimi. Foto: Henrik Montgomery/TT

70 procent vaccinerade

Enligt statistik från FHM är 70 procent av alla personer på äldreboenden och med hemtjänst vaccinerade, och 83 procent har fått första sprutan.

– Man ska tänka på att den här gruppen som fått vaccinet inte är motorn för spridningen, men det är en grupp som påverkas. Det innebär att vi minskar effekterna av smittspridningen i den gruppen, säger Mirazimi.

Men det dröjer innan livet kan börja återgå mot det normala. För att vaccineringen ska få effekt på hela samhället krävs att runt 70 procent har fått sina två sprutor mot covid.

– Effekten kommer inte komma de närmaste månaderna, men kanske i slutet av sommaren. Då måste vi komma ihåg att smittspridningen går ner på sommaren, så de effekterna kommer gå hand i hand säger Mirazimi. 

LÄS MER: 

Omgång av Astra Zenecas vaccin pausas – efter akut allergilarm

Regeringens besked: Skärpta öppettider och maxantal på restauranger

Ny forskning: Så mycket farligare är den brittiska mutationen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.