Tisdag 22 Jun
Stockholm

SD:s krav på handskakning överklagas: "Inte över än"

Nu avgör Förvaltningsrätten i Malmö huruvida kravet på handskakning är lagligt.
Nu avgör Förvaltningsrätten i Malmö huruvida kravet på handskakning är lagligt. Foto: Foto: Ketut Subiyanto/Pexels och Johan Nilsson/TT

Trelleborgs kommun har tidigare infört ett krav på att anställda vid kommunen ska kunna skaka hand med personer av motsatt kön. Nu har kravet överklagats till Förvaltningsrätten i Malmö – men sverigedemokraten som la fram förslaget är ändå hoppfull.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Trelleborgs kommunfullmäktige, i mitten av februari, röstade igenom ett förslag som gjorde det möjligt för kommunen att kräva av arbetstagare att de hälsade på det motsatta könet med handskakning. 

Men nu har kravet överklagats – med hänvisning till religionsfrihet. Kravet, som trädde i kraft den 28 februari, har därför tillfälligt tagits ur bruk av Malmös förvaltningsrätt i väntan på ett slutgiltigt avgörande, även kallat inhibition. 

"Inte över än"

Trots att det nu är rätten som ska ta beslut om kravet är Helmuth Petersén (SD), som är den som la fram handskakningsförslaget i kommunen, hoppfull.

Foto: Ketut Subiyanto/Pexels

– Det är inte över än. Nu är det inhibition och då skjuts beslutet upp i förvaltningsrätten. Det kan hända att de ser på det här på ett annat sätt. Jag är inte nöjd med resultatet givetvis, men jag tror inte att man ska ge sig i första taget, säger Petersén till Nyheter24.

Kritisk mot Socialdemokraternas beslut

Vid omröstningen om kravet fick Sverigedemokraterna stöd av Moderaterna, medan Socialdemokraterna röstade ned förslaget – något Petersén är förvånad över.

– Det var inte oväntat, men samtidigt blir jag förvånad. Den här motionen funderade jag på efter valet 2018 när Stefan Löfven, Ulf Kristersson, Gustav Fridolin och Ebba Busch, under en valdebatt, hade gjort tydligt att en svensk arbetsgivare ska ha rätt att neka en arbetstagare jobb om de inte vill hälsa med handen. När fyra så pass tunga namn först säger så och sedan tar partiet avstånd från det senare, det tycker jag är konstigt, säger han och fortsätter:

Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Dom har ju en viss väljarkår i Socialdemokraterna. Många vänstermänniskor och muslimer är ju på den vänstra sidan och då vill man väl inte förarga dem. Det är deras självbevarelsedrift. Men har man en partiledare som Stefan Löfven som så tydligt säger så, då måste man följa det. Men uppenbarligen inte.

Läs mer:

Kommunens nya krav på anställda: Hälsa med handskakning

Nu sprids coronahälsningen – över hela världen: "Sluta skaka hand"

Efter corona: Var femte svensk tror inte vi tar i hand igen

Kommentera
Kopiera länk
Dela