GW är kritisk mot Lambertz.
GW är kritisk mot Lambertz. - Foto: Lars Pehrson / SvD / Maja Suslin / TT

GW Persson om Lambertz: Han tog ära och heder från henne

Göran Lambertz gav sin bild av våldtäktsanklagelserna – och hängde ut den målsägande kvinnan. Nu riktar Leif GW Persson kritik mot toppjuristen. ​"Det var en ganska omfattande historia och han la ut texten om målsägande", säger han.


Sedan den 11 mars har Göran Lambertz suttit häktad misstänkt för våldtäkt på en 40 år yngre student. Men på tisdagen släpptes den 71-årige toppjuristen fri – och utredningen mot honom lades ner. 

– Den samlade bedömningen som jag gör nu är att bevisningen inte räcker för en fällande dom, sa kammaråklagare Annika Bokefors då.

Läs mer: Hård kritik mot direktsändning av Lambertz – kan vara förtal

Göran Lambertz berättade hans version i detalj. Foto: Claudio Bresciani / TT

Talade om vem hon var

Lambertz har hela tiden nekat till brott, och bara timmar efter han släppts, kallade han till presskonferens i sin trädgård i Uppsala. Under den berättade 71-åringen i detalj sin version av vad som hänt – och kallade den målsägande kvinnan för lögnare. 

Nu riktar kriminologiprofessorn Leif GW Persson hård kritik mot Göran Lambertz uttalanden. 

– Det var en ganska omfattande historia och han la ut texten om målsägande. Han talade om vem hon var. Han tog helt enkelt heder och ära av henne, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Han upplever det enligt egen beskrivning att det är han är offret i sammanhanget, det var hon som ville och så vidare. Det är den absolut vanligaste invändningen från folk som är misstänkta för våldtäkt.

Läs mer: Kvinnan efter Lambertz frisläppande: "Omskakad och rädd"

GW är kritisk mot Lambertz. Foto: Maja Suslin / TT

Tänker inte längre än näsan

Under torsdagen gick Lambertz även ut med att han är mycket missnöjd med rättssystemet – och att han ska stämma den svenska staten. 

Något som GW kallar för "rent trams" och att det inte alls är för personer som Lambertz som systemet brister, utan för unga kvinnor – och påpekar samtidigt att nio av tio personer som polisanmäls för våldtäkt aldrig kommer att dömas för det.

– Det är en yngre kvinna som är kantstött av livet. Det är där rättssäkerheten brister. Men Lambertz ser ungefär så långt som hans näsa räcker och han ser bara sig själv.

LÄS MER: 

Advokaten Massi Fritz om Lambertz agerande: Fult spel

Göran Lambertz är "toppjuristen" – vill inte vara anonym

Göran Lambertz advokat: "Inte så att han sitter och gråter"

GW om häktade toppjuristen: "Aldrig hänt tidigare"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!