Foto: Janerik Henriksson/Fredrik Sandberg/TT
Foto: Janerik Henriksson/Fredrik Sandberg/TT

Kvinnans mående efter Lambertz frisläppande: "Omskakad och rädd"

Under tisdagen släpptes den tidigare våldtäktsmisstänkte Göran Lambertz från häktet, sedan förundersökningen mot honom lagts ner. Den målsägande kvinnan förmedlar, via sitt målsägarbiträde, att nedläggningen påverkat henne väldigt mycket.


Den 11 mars häktades Göran Lambertz på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i 20-årsåldern på julafton förra året. 

De ska ha haft en nära, "far och dotter"-liknande relation – och kvinnan vände sig till Lambertz med problem av både juridiskt, och övrigt slag.

Läs mer: Toppjuristen Göran Lambertz häktas misstänkt för våldtäkt – nekar till brott

Vaknade av att han hade sex med henne

Enligt kvinnans målsägarbiträde Clea Sangborn somnade kvinnan i Lambertz hem efter att ha druckit en del alkohol. Lite senare vaknade hon av att han hade sex med henne.

Lambertz har hela tiden nekat till brott, och tidigare under tisdagen meddelade kammaråklagare Annika Bokefors att bevisen inte räckte för att styrka brott. 

Förundersökningen mot Lambertz lades därmed ner och han försattes på fri fot.

Läs mer: Göran Lambertz advokat: "Inte så att han sitter och gråter"

Står fast vid uppgifterna från utredningen

Kort därefter gjorde målsägarbiträde Sangborn ett uttalande om kvinnans mående i Dagens Nyheter.

Hon meddelade att kvinnan stod fast vid uppgifterna hon berättat om i utredningen. Att Lambertz släpptes på fri fot kom som en fullständig överraskning för henne.

– Hon tar inte det här beskedet så bra. Hon är omskakad, sade Sangborn till DN och fortsatte:

– Det har påverkat henne väldigt mycket. Det har skrivits mycket i media och på internetforum, där det också förekommit hot mot henne. Det har lett till att hon också är rädd nu.

Läs mer: Advokat Massi Fritz om Lamberts agerande: "Fult spel"

Foto: Claudio Bresciani/TT

"Jag är lite kladdig av mig"

Strax efter sin hemkomst kallade Lambertz till en presskonferens i sin egen trädgård. Här delgav han detaljer om vad som, enligt hans egen utsago, hände den där kvällen i julas. 

– Vi blev ganska berusade och jag är lite kladdig av mig, vilket jag har sagt till henne, sade Lambertz under pressträffen.

Avvisade hans närmanden

Inledningsvis avvisade kvinnan hans närgångna kindpussar och kramar, men senare under kvällen uppgav han att hennes inställning ändrades.

Han fick känslan av att hon ville göra något de "absolut inte borde". Här kan du läsa mer om hans egna ord efter frisläppandet.

Den målsägande kvinnan har hittills inte kommenterat Lambertz uttalanden i presskonferensen. 

Läs mer:

Göran Lambertz är "toppjuristen" – vill inte vara anonym

GW om häktade toppjuristen: "Aldrig hänt tidigare"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!