Då kan det bli möjligt att väja vaccin.
Då kan det bli möjligt att väja vaccin. - Foto: Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT

Anders Tegnell: Då kan det bli möjligt att välja vaccin själv

Det kan bli möjligt att själv välja vaccin mot covid-19. Men det kommer isåfall vara aktuellt först i höst. "Då måste man också komma ihåg att de månaderna eller veckorna man väntar tar man en påtaglig risk att bli smittad", säger Anders Tegnell.


Under torsdagen kom beskedet att Folkhälsomyndigheten återupptar vaccineringen med Astra Zenecas vaccin för de över 65 år. 

– Vi har landat i att det är ett väldigt effektivt vaccin och det finns ett stort behov av skydd mot covid-19 bland äldre, inte minst nu när vi ser en ökad smittspridning, sa Anders Tegnell då.

Men larmen om blodproppar har fått många äldre att tveka på om de verkligen vågar ta sprutorna från Astra Zeneca. 

Läs mer: Vaccinering med Astra Zeneca återupptas för de över 65

Risk att bli smittad

Trots oro finns det idag ingen möjlighet att välja vilket vaccin man vill ta. 

– Det går inte idag när vi har så lite vaccin som vi har och vi har så bråttom att vaccinera. Då är det helt omöjligt att man kan komma dit och välja vaccin, det kan inte finnas alla vaccin på alla ställen hela tiden utan då får man vänta, säger Tegnell i SVT:s Aktuellt. 

Statsepidemiologen säger att det kan bli möjligt senare.

– Jag har svårt att tro att vi vi kan ha så mycket vaccin på plats av många olika typer innan kanske framåt hösten någon gång, så att man kan ha den typen av erbjudande. Men det vet vi ju inte än, säger han och fortsätter: 

– Men då måste man också komma ihåg att de här veckorna eller månaderna man står och väntar, då tar man en påtaglig risk att man kan bli smittad i stället, säger han i SVT:s Aktuellt.

LÄS MER: 

Har du fått Astra Zenecas vaccin? Det här ska du vara vaksam på

Statistiken: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Sverige

Corona: Så ser smittspridningen ut där du bor

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!