Söndag 9 Maj
Stockholm

Regeringen lättade på restriktionerna – när smittan ökade

Regeringen lättade på restriktionerna i höstas.
Regeringen lättade på restriktionerna i höstas. Foto: Per Danielsson/Adam Ihse / TT

Regeringen valde i höstas att lätta på restriktionerna, trots att smittspridningen ökade. Flera experter kritiserar nu beslutet. "Man signalerar att det inte är någon fara", säger epidemiologen Joacim Rocklöf, till Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Redan i slutet av sommaren börjad regeringen planera för lättnader på  idrotts- och kulturevenemang och i september eftersom smittotalen då var låga i Sverige.

I slutet av september kom den första lättnaden – när det blev tillåtet med publik större än 50 personer på konserter på restauranger – men då hade smittspridningen redan börjat öka igen, rapporterar Ekot. 

Den 8 oktober skulle ytterligare skulle större publik vid sport- och kulturevenemangen ha tillåtits, men det stoppades. 

"Signalerar ingen fara"

Regeringens beslut väcker kritik hos flera experter. 

– Då kommer väl det här signalvärdet in att man signalerar att det är ingen fara. Istället borde man signalera att det är illa för nu är det på väg upp, säger Joacim Rocklöf, epidemiologen vid Umeå universitet till Ekot.

Socialminister Lena Hallengren säger idag att hon inte vet om det var rätt beslut. 

– Det kan man naturligtvis säga i efterhand. Var det nödvändigt. Men att försöka hitta sätt var en väldigt stor längtan kan jag säga, men det funkade inte. Det funkade inte då och vi har väldigt svårt att hitta öppningar för de här deltagartaken även idag, säger hon till Ekot.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela