Söndag 9 Maj
Stockholm

När kommer det svenska vaccinpasset?

Vaccinbeviset ska underlätta resor inom EU.
Vaccinbeviset ska underlätta resor inom EU. Foto: Handout/Fredrik Persson / TT

Den 1 juni ska det svenska vaccinbeviset vara klart. Det kommer att kallas Gröna beviset och kan börja användas inom EU den 26 juni.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I februari fick fick Myndigheten för digital förvaltning i uppdrag av regeringen att att utveckla ett vaccinationsbevis. Arbetet har gått fortare än väntat och passen kommer att vara klara redan om fem veckor.

– Den tid som har stått till förfogande är ju minimal och det var nog ingen som trodde att det skulle här gå så bra som det faktiskt gör, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på myndigheten, till Sveriges radios Ekot.

När kommer vaccinpasset? 

Passet, som kommer att heta Gröna beviset, ska vara klart redan den 1 juni, men det är inte säkert exakt när det kommer att kunna börja användas skarpt.

När kan jag börja använda det i andra länder?

Den 26 juni kommer vaccinationsbevis börja användas inom EU för resor mellan länderna. Om Sverige kommer börja använda det nationellt innan dess, beror på regeringen.

Hur fungerar Gröna beviset? 

Vaccinbeviset kommer utfärdas digitalt eller på papper med hjälp av e-legitimation. 

Det kommer att stå om man är vaccinerad, med vilket vaccin man vaccinerats, om man har testats positivt för covid-19 och om man har ett nytaget negativt covidtest.

Kan jag använda vaccinbeviset i Sverige? 

Det finns inga beslut på det än, men det skulle kunna användas för aktiviteter och tillställningar i Sverige, som matcher och konserter. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela