Genrebild från vårdcentral och Astra Zenecas vaccin.
Nu har regionen bestämt att debitera de som vägrar Astras vaccin på plats. - Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Tackade nej till vaccin och fick räkning – anmäler regionen

Det är inte förrän vid själva vaccinationstillfället som man informeras om vilken vaccinsort man får i Region Kalmar. De som då tackar nej till vaccinet får ändå betala 200 kronor för sitt besök – vilket lett till att ett par JO-anmält regionen.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur vårdpersonal på flera vårdcentraler runtom i landet vittnar om ilska när patienter erbjuds Astra Zenecas vaccin. Detta efter rapporter om den ovanliga, men ändå förekommande, biverkningen med blodproppar. 

Av ovan nämnda anledning tackade ett par i Region Kalmar nej till Astra Zenecas vaccin efter att de kallats till vaccinering i april. Men kort därefter mottog paret en faktura på 400 kronor för sina respektive besök.

Paret JO-anmäler regionen för avgiften

Nu har mannen valt att JO-anmäla Region Kalmar. Han menar att han aldrig skulle ha besökt vårdinrättningen om han hade vetat vaccinsorten i förväg. Därmed ska han, enligt egen utsaga, ha utsatt sig själv, sin partner och övriga personer för eventuell smitta i onödan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vidare liknar mannen avgiften på 200 kronor vardera med att det vore som att besöka en affär för att köpa fläsk – för att där bara bli erbjuden bananer.

– Om jag går till affären för att köpa fläsk men endast blir erbjuden bananer menar jag att jag inte ska kunna faktureras för den vara jag inte gick dit för att köpa, skriver mannen i sin JO-anmälan, enligt SVT

/
Senaste nytt

Tjänstesektorns tillväxt bromsar in

Hacking: Ditt barns gamla smartphone kan vara en säkerhetsrisk?

Gav du din gamla jobbtelefon till barnen? Det kan innebära en rejäl säkerhetsrisk – och hackare kan komma åt både ditt barns, dina egna och ditt jobbs känsliga uppgifter. Hackare blir mer sofistikerade, medan de äldre mobilernas operativsystem inte uppdateras. Och ett antivirusprogram kanske inte räcker som skydd.

Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden bör avvecklas, anser Riksrevisionen i en granskningsrapport. Enligt granskningen får fonden in mer pengar än den hinner dela ut. Dessutom är kontrollen av vilka organisationer som söker bidrag otillräcklig.

Polisen i Ljungby rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Ljungby", skriver polisen på sin hemsida.

Därför kan du inte se din deklaration hos Skatteverket

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Kraftigt vinstlyft för Scania

Det blev ett kraftigt vinstlyft för Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania i fjärde kvartalet. Men orderingången viker nedåt.