Smittspridningen minskar i Sverige. - Foto: Jons Ekströmer/TT

Smittan går ner i Sverige: "Kan vara nedåtgående trend"

Smittan i Sverige har minskat med 15 procent den senaste veckan – och antalet covidpatienter har minskat något.


Sverige har haft bland de högsta smittalen i Europa den senaste tiden, men nu har det skett en liten vändning visar statistiken över de två senaste veckorna. 

Enligt Svenska Dagbladets statistik från Folkhälsomyndigheten har medeltalet för dagliga bekräftade fall minskat med 15 procent från den 13 april till i måndags. 

Sedan förra veckan har även antalet covidpatienter på sjukhus minskat med 200 patienter till 2015, och på iva vårdas nu 382 personer jämfört med 416. 

– Det är en möjlig nedåtgående trend som vi ser, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet till SvD och fortsätter:

– Vi har ju börjat vaccinera ner till 60-årsåldern nu, och då kan man tänka att det skulle kunna ge en mindre effekt på smittspridningen.

Senaste nytt

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

1 timme sedan
Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Åsele

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka i Nordanås, nordväst om Fredrika.", skriver polisen på sin hemsida.