Det svenska vaccinmålet skjuts upp tre veckor.
Det svenska vaccinmålet skjuts upp tre veckor. - Foto: Jessica Gow/Jonas Esktrömer/TT

Vaccinmålet för alla vuxna skjuts fram

Vaccinmålet för alla vuxna i Sverige skjuts fram till den 5 september. Det meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff under på fredagen.


Enligt tidigare plan skulle alla vuxna svenskar ha fått sin första spruta av covidvaccinet den 15 augusti. Men idag meddelade Lena Hallengren att vaccinmålet skjuts upp till den 5 september.  

Hallengren sa även att detta kan ändras både framåt och bakåt. Nästa prognos kommer om två veckor.

Idag har 30 procent av befolkningen över 18 år fått minst en dos. Inom kort kommer vaccinationen av fas 4 – alltså alla mellan 18 och 59 år inledas i de flesta regionerna. 

Utrikesfödda vaccineras inte

Men en stor skillnad i vaccinationstäckningen i Sverige har upptäckts. 

– Vi kunde igår rapportera att utrikesfödda inte vaccineras i lika hög grad som personer födda i Sverige, och vi vet sedan tidigare att grupper med utländsk bakgrund i många fall också drabbats hårdare av covidpandemin än svenskfödda, säger Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

– Att motverka de här klyftorna är en gemensam uppgift för regioner, Folkhälsomyndigheten och alla andra inblandade aktörer.Texten uppdateras.

Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

1 timme sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

1 timme sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

2 timmar sedan
Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.