Måndag 27 Sep
Stockholm

Efter vittnesmålen från Waldorfskolan: "Allvarliga uppgifter"

Waldorfskolan Solvik skildras i den omdiskuterade dokumentärserien "Dokument inifrån: De utvalda barnen".
Waldorfskolan Solvik skildras i den omdiskuterade dokumentärserien "Dokument inifrån: De utvalda barnen". Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tomas Oneborg/SvD/TT

I dokumentären "De utvalda barnen", som skildrar hur Solvikskolan i Järna bedrevs under 1980- och 1990-talet, vittnar elever om mobbning, våld och undermålig undervisning. "Det är allvarliga uppgifter", säger Andreas Gydingsgård vid Skolinspektionen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 6 maj som SVT släppte den tredelade dokumentärserien "Dokument inifrån: De utvalda barnen". I serien får tittarna följa med den numera 43-årige filmaren Jasper Lake som minns sin tid som elev på Solvikskolan i Järna. 

Medan Lake har fina minnen från skolan, som än idag utgår ifrån en waldorfpedagogik, vittnar flera av hans tidigare skolkamrater om enorma brister i skolverksamheten. 

De utvalda barnen – favoriserades eller mobbades

Flera av de tidigare eleverna beskriver lärare som favoriserat och mobbat utvalda elever, samt fysiska utmaningar som lett till allvarliga benbrott och en fullständig avsaknad av böcker, som lett till att flera elever inte lärt sig att läsa och räkna förrän sent i livet  – eller inte alls.

– Vi hade inga böcker. Vi läste inte en enda bok under hela min skolgång, säger Vendela, som tidigare gått på Solvikskolan, i dokumentärserien.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det enda minne av böcker som eleverna har är när Skolverket, som tidigare inspekterade svenska skolor, kom på besök.

– Vi låtsades ha lektion helt enkelt, säger en annan elev, medan en tredje beskriver hur hon spenderat stora delar av sin skoltid på ett gömställe för att undvika att bli mobbad. 

Grundaren: "Vanlig undervisning är livsfarlig"

I Lakes samtal med Pär Ahlbom, som var med och grundade Solvikskolan och som pekats ut som en "ledare", framgår att han inte haft något intresse av traditionell pedagogik och undervisning.

– Vanlig undervisning är livsfarlig. Massa datum med olika krig och sånt. Fullständig skit bara. Det är ju dressyr för i helvete, säger Ahlbom i ett avsnitt. 

"Allvarliga uppgifter" – enligt Skolinspektionen

Vittnesmålen i dokumentären har även nått Skolinspektionen som sedan 2008 är den myndighet som har som uppgift att granska svensk skola.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Det är allvarliga uppgifter om kränkningar och brister som framkommer i dokumentären, men det gällde situationer som rådde innan Skolinspektionen fanns och hade uppgift att granska svensk skola, säger Andreas Gydingsgård, enhetschef på Skolinspektionen, till Nyheter24

Vidare säger Gydingsgård att man ännu inte tagit beslut om att utföra någon ytterligare inspektion.

Solvikskolan brister i undervisningen 2015

Senast myndigheten gjorde en tillsyn vid Solvikskolan under 2015 påtalade man flera brister – däribland gällande undervisning och lärande. 

I ett beslut från november 2015 som Nyheter24 tagit del av framgår att skolan inte uppfyllt kravet att följa den nationella läroplanen. Bristen ska senare ha åtgärdats och enligt Peter Friemann, nuvarande skolchef på Solvikskolan, har verksamheten utvecklats.

Foto: Henrik Montgomery/TT

"Grundidén om en friare och barnvänligare skolgång finns kvar på Solvikskolan, men vi anser att man idag har ett mognare förhållningssätt till denna", skriver Friemann i ett uttalande och betonar även att man tar vittnesmålen på stort allvar. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela