Vid Malexandermorden sköt rånarna Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson, ihjäl två polismän.
Vid Malexandermorden sköt rånarna Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson, ihjäl två polismän. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Bertil Ring/TT

Malexandermorden – det här är vad som hände

Över 20 år har passerat sedan två polismän sköts till döds med sina egna vapen i vad som blivit känt som Malexandermorden. Men minnet av de kallblodiga morden, utförda av Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson, i maj 1999 lever alltjämt kvar.


Klockan är 14.50 under en av årets första varma sommardagar, den 28 maj 1999, när tre maskerade män anländer till Östgöta Enskilda bank i orten Kisa. 

Bild från en övervakningskamera på Östgöta Enskilda bank. Foto: Polisen/TT

Två av dem, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson, kliver in på banken med dragna vapen och lyckas med hot få med sig 2,6 miljoner kronor när de lämnar banken 20 minuter senare. Utanför väntar kumpanen Tony Olsson i en stulen flyktbil.

Biljakten inleds och Kenneth Eklund skjuts

En polisman vid namn Kenneth Eklund tar upp jakten på de tre beväpnade rånarna och en stund senare stannar den stulna bilen. Ut kliver samtliga män och börjar skjuta mot polismannens bil. 

När de missar återvänder de till sin bil och jakten fortsätter – men bara i några minuter till.

Kenneth Eklund. Foto: Gunnar Ask/TT

Arklöv, Axelsson och Olsson stannar ytterligare en gång och öppnar eld, med både pistol och granater, mot polismannen, som flyr från polisbilen in i en flera meter hög vass. Han träffas i ben och fot, men överlever.

Skottlossning mot Olle Borén och Robert Karlström 

Efter den första beskjutningen byter rånarna flyktbil. Det dröjer dock inte länge innan de blir jagade av ytterligare en polispatrull – denna gång bestående av 43-årige Olle Borén och 30-årige Robert Karlström

Robert Karlström och Olle Borén. Foto: Scanpix/TT

Borén och Karlström har parkerat sin polisbil strax utanför det lilla samhället Malexander. När de ser den nya flyktbilen närma sig meddelar de den aktiva polisoperatören att de tänker uppta jakten efter rånarna. 

Samma operatör får kort därpå höra skottlossning och skrik, innan kontakten med Borén och Karlström bryts.

Poliserna hittas mördade utanför Malexander

När ambulans och polis anländer till platsen möts de av en omskakande syn. På vägen, mitt i den idylliska naturen, ligger både Borén och Karlström skjutna och döda.

Foto: Mark Earthy/Scanpix/TT

– Det var en sån otroligt vacker dag och där ligger kollegorna, i sitt eget blod. Jag förstår att de är döda men samtidigt är det något i kroppen som ändå vill säga nej, har en av de första poliserna som kom till platsen, Robert Viveland, tidigare sagt till SvD

Brottsplatsen strax utanför Malexander. Foto: Bertil Ring/TT

Det äldre offret, Borén, har träffats av fem skott, varav ett är ett nackskott. Den yngre polismannen, Karlström, har skjutits med tre skott. Ett av skotten har träffat honom i pannan – från bara 10 centimeters avstånd. 

Axelsson, Arklöv och Olsson grips och döms för Malexandermorden

Under skottlossningen mot de två polismännen träffas Axelsson av ett skott i magen och tillsammans bestämmer sig Arklöv och Olsson för att dumpa sin kumpan. Axelsson kan därför gripas kort därpå vid en vårdcentral.

Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson. Foto: Polisen/Scanpix/TT

Arklöv grips i Tyresö, utanför Stockholm, den 31 maj och Olsson, som lyckas ta sig till Costa Rica, grips den 6 juni. Drygt fem månader senare, i oktober 1999, åtalas de tre gärningsmännen och i juni året därpå faställer Göta hovrätt domen från tingsrätten: alla döms för mord. 

Samtliga dömdes till livstids fängelse. 

Andreas Axelsson i dag – släpptes fri 2022

Andreas Axelsson fick sitt straff tidsbestämt 2020 och i oktober 2022 släpptes han på fri fot. 

Tony Olsson i dag – släpps fri 2023

Under 2019 fick Tony Olsson, som numera heter Tony Byström, sitt straff tidsbestämt och i september 2023 ska han, enligt Corren, bli frigiven. 

Här kan du läsa mer om Tony Olsson: rymning, fru och Malexandermorden.

Jackie Arklöv i dag – släpps fri 2026

I juni 2023 stod det klart att även Jackie Arklöv får sitt straff tidsbestämt. Han kommer att släppas fri under hösten 2026.

Jackie Arklöv i dag – så lever han i fängelset

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.