Fredag 27 Maj
Stockholm

Så lever Malexandermördaren Jackie Arklöv i fängelset

Jackie Arklöv dömdes till livstids fängelse efter morden i Malexander.
Jackie Arklöv dömdes till livstids fängelse efter morden i Malexander. Foto: Polisen/TT

I maj 1999 sköts två poliser ihjäl under en rånarjakt i Malexander och Jackie Arklöv dömdes till livstid. Under sina snart 23 år bakom lås och bom har han bland annat tjuvrökt, smugglat in porr och gått i kloster.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 28 maj 1999 klev Jackie Arklöv och Andreas Axelsson in på en bank i Kisa med dragna vapen, medan kumpanen Tony Olsson väntade utanför i en flyktbil. 

Därefter inleddes en intensiv biljakt med polisen hack i häl. Under flykten efter rånet sköts de två polismännen Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i det som blev känt som Malexandermorden. Polismännen sköts till döds med sina egna tjänstevapen från nära håll. 

Två poliser sköts till döds i Malexander. Foto: Polisen/TT

Här kan du läsa mer om Malexandermorden, som kom att bli ett av de mest uppmärksammade brottsfallen i Sverige. 

Så lever Jackie Arklöv i fängelset

Samtliga tre gärningsmän dömdes till livstids fängelse, men Axelsson och Olsson har sedan dess fått sina straff tidsbestämda. 

Jackie Arklöv sitter just nu på Anstalten Umeå och avtjänar sitt straff, men han har även suttit på bland annat Kumla, Hall, anstalten i Borås och Storboda. 

Jackie Arklöv har under de dryga 20 år han har suttit fängslad ansökt om tidsbestämt straff ett flertal gånger. Senast i fjol fick han återigen avslag på sin ansökan. Göta hovrätt höll med med om tingsrättens bedömning att det fortfarande fanns ”en konkret och beaktansvärd risk för att Jackie Arklöv återfaller i brottslighet av allvarligt slag”, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. 

Jackie Arklöv. Foto: Ewa Tures/TT

Tjuvrökte och smugglade in porr

När Jackie Arklöv 2016 ansökte om tidsbestämt straff avslog tingsrätten hans begäran med motiveringen att straffvärdet av de brott han gjort sig skyldig till är så pass högt, samt att det var för stor risk att han skulle återfalla i brottslighet. Bedömningen grundade sig på yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket som tryckte på att Arklöv vid flera tillfällen tjuvrökt i sin cell och både innehaft och försökt smuggla in flera dvd-skivor med porr. 

Rättsmedicinalverket skrev i ett yttrande att: ”Arklöv uppger att dessa handlingar var ett ’trots mot systemet’ och att han försökt smuggla in porr hänvisar han till att ’jag är man’ “, enligt Aftonbladet.

Åkte på retreat i kloster 

Under sin tid i fängelse har han studerat matematik och biologi på gymnasienivå samt avlagt magisterexamen i både historia och sociologi. Han har även ägnat sig åt musik och måleri, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av.

Arklöv har även funnit Gud under sin tid bakom lås och bom. När han satt på Storboda ansökte han om att lämna anstalten för att delta i ett fördjupningsretreat vid klosteravdelningen vid Kumla anstalt. Något som Kriminalvården godkände och i december 2013 tillbringade han en vecka på klosteravdelningen, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. Även 2018 beviljades han en vecka på retreat och redan 2004 tillbringade Arklöv en hel månad i klostret, skriver Expressen

Övervakningsvideo från bankrånet i Kisa. Foto: Polisfoto/TT

Jackie Arklövs relation till en kvinnlig anställd

Fram till 2016 satt Jackie Arklöv på Borås anstalt där han inledde en relation med sin kvinnliga kontaktperson, som jobbade på fängelset. När ledningen på anstalten fick nys om deras förhållande förflyttades han till anstalten Storboda utanför Stockholm. Efter flytten ansökte Arklöv om att ha telefonkontakt med kvinnan. 

I sin ansökan förklarade Arklöv att kontakten med kvinnan betydde väldigt mycket för honom och han tryckte på att kvinnan inte längre var anställd inom kriminalvården, enligt beslutet som Nyheter24 har tagit del av. 

Men förvaltningsrätten avslog ansökan, och hänvisade till att kvinnan fortfarande har kunskap om anstaltens rutiner och säkerhetsarbete, och att kontakten mellan henne och Arklöv kan äventyra säkerheten. 

Ville ha bandspelare för att spela in musik

Under 2017 tog Jackie Arklöv upp striden för att få ha en bandspelare i sin cell. Han menade att han är spelkunnig i elgitarr och akustisk gitarr, något han varit sedan 14 års ålder, och komponerar egna melodier, och det är därav viktigt för honom att få ha bandspelare och mikrofon.

Kriminalvården beviljade dock att inte Arklövs ansökan, då intagna inte får inneha utrustning för elektronisk kommunikation eller lagring av data eftersom det kan vara ett hot mot säkerheten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela