sommarparlor
Redaktionen listar sina allra bästa sommarpärlor som du måste besöka i sommar. - Foto: Fredrik Sandberg / TT/Quetzala Mikko Blanco/Johan Nilsson/TT

Redaktionens 35 sommarpärlor: Det här får du inte missa på svemestern

Blir det semester i Sverige i år? Då vet vi var du ska åka.
Nyheter24:s redaktion har valt ut guldkornen i vårt avlånga land från Åre i norr till Österlen i söder.


Det är dags för semester, och i år det svemester som gäller. Sverige kryllar av underbara bad, restauranger och sevärdheter som du inte får missa.  

Vad kan man göra på sommaren i Sverige? 

Nyheter24:s redaktion har gjort det enkelt för dig och plockat våra 35 absoluta favoriter runt om i landet.

Gripsholms värdshus i Mariefred

Mitt i Sörmland vid Mälaren ligger Mariefred. En stad som verkligen lever under sommaren och kanske mest är känd för Gripsholms slott. Istället för att ta en runda bland kungligheterna som hänger på väggarna så sätt dig på Gripsholms värdshus uteservering och njut av iskall öl samtidigt som du tittar på just det mäktiga slottet. Du kommer inte ångra dig! 

Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog i Örebro

Bättre mat för en vegetarian finns nog inte. Med "potatis från Arnes" och "fläderbär från trädgården" använder man de lokala råvarorna till max, och allt är så orimligt gott. Innan middagen välkomnas du in till köket med ett glas bubbel och får se kockarna in action. En dröm för den matintresserade. 

Lilla Napoli i Falkenberg

I Falkenberg ligger Sveriges bästa pizzeria. På utsidan ser det inte mycket ut för världen men när du kliver in på Lilla Napoli så är det första du ser den stora ugnen där pizzorna är ALLT. Är degen dålig så stänger de restaurangen för dagen. Typ. Efter att du ätit den napolitanska pizzan vill du aldrig mer äta något annat. Ett stort plus är också att de absolut inte är dyrt då ägarna tycker det är viktigt att alla har råd. Precis som i Neapel! Låt dig suktas här! https://www.instagram.com/lilla_napoli/?hl=sv

Vad kan man göra som turist i Skåne?

Åker du till Skåne behöver du knappast oroa dig för att gå hungrig. Här kommer våra tips på Sveriges sydligaste breddgrader.

Smarrig pasta på Pastafabriken Brösarps backar. Foto: Henrik Eriksson/TS Eriksson/wikicommons

Pastafabriken i Ingelstorp

På vägen ner till Sandhammaren, Österlens kanske mest kända sandstrand, stannar du till vid Pastafabriken i Ingelstorp. Antingen för att köpa med dig lite av deras delikatesser i delin eller så har du bokat bord och njuter av de lokala råvarorna. Spana in deras instagram här: https://www.instagram.com/pastafabriken/?hl=sv

Södra kompaniet i Löderup

Alla älskar korv. Så är det bara. Och de som är bäst på korv är personerna bakom Södra Kompaniet som ligger en bit utanför Löderup. Här kan du både sitta ner och avnjuta en god bratwurst med magiskt mos, inlagd gurka och en god sås. Innan du lämnar så plockar du givetvis med dig delikatesserna. Spana in allt det goda här: https://www.instagram.com/sodrakompaniet/

Garage bar i Höganäs

Staden är mest känd för sin keramik och lockar besökare från hela landet. Men det många missar är en av Sveriges bästa hamburgare. Den görs av ett gäng på utsidan riktigt hårda bikers, steks med fördel i senap och smakar gudomligt. 

Tror du mig inte så youtubea fram när Mauri Hermundsson är där i ett avsnitt med Uppdrag Mat. Om du av någon outgrundlig anledning inte gillar hamburgare så är köket är influerat av amerikanska södern och Mexico så du hittar garanterat något du gillar på menyn.

Forsakar vattenfall och Hanö. Foto: Julia Zabielski

Kronovalls vinslott i Tomelilla 

I pampig slottsmiljö kan du antingen avnjuta en trerätters lyxmiddag i salongen, eller vedugnseldade och välkända pizzor i gårdsrestaurangen Spannstallet. Jag vet att slottet tidigare producerat och lagrat eget mousserande i vinkällaren under slottet, men jag vågar inte svära på att produktionen fortfarande är igång. 

Second hand och antikt i Smedstorp 

I den lilla orten Smedstorp, väster om Simrishamn, kan den som är shoppingsugen stilla sina behov. Inom några hundra meter, längs Storgatan, ligger nämligen en rad butiker med antika föremål såväl som retroprylar. Butikerna Firma Diverse Saker & Ting, Norrvalla, Hökarns Antikhandel och Gammalt&Nytt är väl värda ett besök. 

Talldungen Hotell och Restaurang

Den som både vill äta och sova gott bland Brösarps backar bör söka sig till Talldungen. Menyn varierar efter säsong, men innehåller alltid lokala råvaror tillagade till absolut perfektion. Se till att boka bord i god tid, för Talldungen, som vunnit en hel rad prestigefyllda utmärkelser genom åren, är riktigt populärt. Instagram: https://www.instagram.com/talldungen/?hl=en

Forsakar vattenfall

Stenshuvuds naturreservat i all ära, men om du inte vill trängas med tyska barnfamiljer och andra turister är det Forsakar du ska åka till. Vid en sluttning i Degeberga hittar du den Lillaforsskogen, med Skånes högsta vattenfall. Det är visserligen inga Niagara Falls, men promenaden genom skogen och det porlande vattnet ger ändå rejäl sagoskogsvibb. 

Hanö

Om man reser längs Sveriges sydöstra kust och är sugen på en dagsutflykt är Hanö en utmärkt destination. Packa picknick och ta färjan från fiskeläget Nogersund utanför Sölvesborg. Drygt 25 minuter senare anländer ni till Hanö där det finns både vandringsleder med spektakulär utsikt och badmöjligheter från både brygga och klippor. 

Var ska man semestra på Gotland?

Raukar, rabbisar och dricku: Här kommer våra gotländska tips – som sträcker sig lite bortanför de värsta turistfällorna.

Raukar på Fårö. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sjövärnsgården vandrarhem i Sundre

För de som vill resa billigt! Ett familjärt vandrarhem där du kan somna till ljudet av vågorna. Om ni är här måste ni passa på att åka, eller promenera, längs kusten. Fantastisk havsutsikt garanterad!

Stora Karlsö

När du ändå är på Gotland så måste du passa på att ta båten från Klintehamn till stora Karlsö. Boka boende över natten på vandrarhemmet, utforska ön och den storslagna naturen till fots. Plocka med dig picknick och slå dig ner för en lunch för att vila benen. 

Efter lunch så gå tillbaka och vila upp dig på vandrarhemmet och gör dig fin till middagen som du givetvis har bokat på öns restaurang där du kan njuta av solnedgången och den goda maten. Du bokar allt här: http://www.storakarlso.se/

S:t Olofsholm 

En dold pärla på nordöstra delen av ön är S:t Olofsholm. Strosa runt på holmen och njut av den karga naturen och bada från klippor i djupt vatten. Ett minus för att det oftast är iskallt i vattnet, men det gör att du istället är helt ensam. Glöm inte matsäck och vatten för det är långt till närmsta butik.

Kalkladan i Bungenäs och Ihreviken. Foto: Mathilda Lundqvist/Sjunesson/wikicommons

Tennis och sandstrand i Ihre

Det kryllar inte av sandstränder på den här delen av ön, men Ire har en lång och vacker sådan. Där det dessutom blir djupt i vattnet snabbt. Lira tennis på grus nere vid vattnet eller på en lite enklare bana uppe vid Ihregård. Är du en av dem som föredrar paddel, så säger ryktena att det ska byggas tre paddelbanor här. 

Ett litet creperi i Stenkyrka 

Drömmer du om Frankrike, men blev kvar i Sverige? Ta en sväng till Ett litet creperie i Stenkyrka och njut av deras fantastiska galetter, crêpes och torra cider. Välj den med pastrami på lamm eller varmrökt lax och sparris för att äta lokalt. Du kommer inte orka en söt crepes, men en med lite honung och citron går ner om du verkligen vill.

Karamellboden i Visby

Vem vill inte handla godis som Pippi Långstrump? Innanför murarna ligger Sveriges gulligaste godisaffär. Från golv till tak fyllt med godis, läsk och gulliga prylar. Generösa öppettider gör att man kan handla godis även på vägen hem från Gute.

Kalkladan i Bungenäs

En otroligt omtalad Gotlandspärla, med all rätt. Här kan du äta gott, dricka gott och njuta av den härliga omkringliggande miljön. Tidigare har det gått att låna cyklar att ta sig runt på på området, vilket vi fick lära oss inte stämmer – den hårda vägen. Så ta på dig bra promenadskor!

Semester i Stockholm någon?

Vår huvudstad är inte bara betong och puls. Här bjuds det på tips för både den som vill hinka drinkar eller ta det piano på en ö eller ett slott. 

Södermalm. Foto: Magnus Andersson/Per Gustavsson/TT

Grinda

En ö ute i Stockholms skärgård som är otroligt vacker och en perfekt tillflyktsort om man vill nära vatten och naturen, men samtidigt vill ha enkel tillgång till god mat, bastu och boende. 

Sturehofs slott

Här har vi något för alla åldrar! Skicka in den historieintresserade på en rundvandring av ägorna. Det var även här som Kronprinsessan och prins Daniel firade sitt bröllop, toaletterna på nedervåningen byggdes särskilt för den dagen iallafall. Njut av en fika på caféet, lägg dig i gräset och njut av grönskan och blommorna eller vandra ner längs allén och drick din kaffe på bryggan.

Ersta terrass

Magnifik utsikt över hela stan och inte lika mycket folk som på Mariaberget – där det förvisso är fint men du måste prata med kreti och pleti, tvingas gömma dig för gamla/galna ex och det typ blåser gamla svettiga pizzakartonger på en. På Ersta terrass är det helt enkelt lite mer klass. Det är faktiskt nästan helt folktomt för det mesta! Perfekt ställe att ha picknick på i sommar om man vill slippa trängas med andra människor men ändå få allt det bästa som Söder erbjuder! 

Klippbadet på Dalarö

En havsglittrande dröm för den som söker en lugn badplats, med garanti att hitta en plats där man är helt ensam. Möjligheterna är oändliga med både bad från brygga och klippor. Precis innan parkeringen finns även en loppis för den som vill fynda! 

Ersta terassen och Lucy's x Dashi. Foto: Quetzala Mikko Blanco/Bohman+Sjöstrand Photography

Dalarö bageri

Semesterns första veckor handlar alltid om att varva ner. Då finns det inget bättre än att ligga på klipporna, i solen med kaffe och en smörgiffel från Dalarö Bageri. Ja, ni hörde rätt. Smörgiffeln som också innehåller kardemumma är en perfekt kombination av sött och salt. Receptet är givetvis hemligt och nyckeln till att den är så god är att här så snålas det inte på saltet. 

Drinkar på Lucy’s x Dashi  

Drick stans absolut bästa drinkar på Lucy’s x Dashi i Berzelli park vid Berns. För att inte dricka på för tom mage finns massa smårätter att beställa in. Följ kocken Harry Jordås tips och ät dig mätt på hans val av rätter, är du bara sugen på något litet så missa för allt i världen inte makrillen!  

Naturvin på Reimers

Dra och bada på Reimers så kommer du garanterat träffa killen du låg med från Trädgården, ditt ex syster och någon anan du vill undvika. Alla är helt enkelt här – på gott och ont beroende på humör. Blir du törstig är systemet i Hornstull nära, och så även de gigantiska pizzorna från Piccolo Angelo. Även känd som det enda stället i Stockholm med småländsk kebabsås.

När du badat går du till Reimersholme hotel och den lilla naturvinsbaren som ligger lite dolt en trappa upp. Stökigt och roligt och här träffar du istället de du faktiskt vill springa in i.

Västkusten

Skagenröra, gulliga små fiskebodar och salt vatten. 

Foto: Quetzala Mikko Blanco

Tant Anton i Kungshamn

När du förätit dig på räkmackan på Göstas i Smögen (man tror att det är omöjligt men det kan man) så går man till Tant Anton i Kungshamn och beställer en strawberry daiquiri och tar in lite smårätter. Filodegsinbakad fetaost med honung, granatäpple och ouzo är VANSINNIGT god och pilgrimsmusslan går inte heller av för hackor.

Friluftsleden Hästen i Smögen

Om man vill bränna några av semesterns storstark så knatar man upp på Holländarberget. Man kan bli religiös för mindre.

Sotekanalen i Kungshamn

Vattenmelon, god dricka och Hawaiian Tropic sololja – sen är man redo för avfärd. Finns inget som är mer sommar än att ta båten och åka ut Sotekanalen för att lägga till vid någon av de mysiga baden längs vägen. 

Pärlor uppåt i landet

Allt kretsar inte kring Stockholm och södra Sverige. Här kommer redaktionens guldkorn i Åre, Sundsvall och Dalarna.

Stjärnsund. Foto: Holger Ellagaard/wikicommons

Stjärnsund, Dalarna

Ekoby med sommarmarknad i södra Dalarna. Gammal bruksort. Massa badställen och gulliga vandrarhem. En stor engelsk trädgård i skogen man kan vandra i. Rätt rejäl hippie-stämning... 

Jägarnas badplats, Ludvika

Om du åker igenom Dalarna i sommar och behöver svalka dig rekommenderar jag dig att svänga förbi jägarnäsbadet i Ludvika. Som en del av sjön Haggen är Jägarnäsbadet omgivet av grönska. Det finns en badbrygga som går ut en längre bit i det långgrunda vattnet. Perfekt för den som vill njuta av en fin utsikt och föredrar sandbotten. 

Grankotten, Sundsvall

En pärla i Sundsvall topp. Längst upp på Norra Berget ligger restaurangen grankotten där man kan ta ett glas, äta mat eller ta en glass under sommaren. Utöver riktigt god mat så är den stora usp:en det faktum att man har milslång utsikt över staden och havet. 

Udda Tapasbar, Sundsvall

Ett annat guldkorn i Sundsvall är Udda Tapasbar. Där kan man njuta av bra dj-set med allt från old-school hiphop till salsamusik. Väldigt cool vibe, och om man är där på sommaren ska man definitivt be att få sitta ute på takterassen. Nice drinkar, otrolig stämning och riktigt bra tapas. 

Forsaleden. Foto: Brackenasta.se

Forsaleden

Befinner man sig i Östersund så är ett måste att svänga förbi Forsaleden. Det känns inte längre som att du är i Sverige utan i en exotisk lagun på grund av det turkosa vattnet som är i en perfekt temperatur de varma dagarna. 
Regnar det? Ja, det skulle man kunna säga är en ännu bättre anledning att åka dit då det är både folktomt och helt underbart att hoppa från klipporna ner i det klara vattnet. 

Vidare hur du tar dig dit kan du läsa här https://www.brackenasta.se/se--gora/aventyr/vandra/forsaleden)

Åre

Vill du uppleva en otrolig natur och komma bort från stadsbruset så är Åre det perfekta resemålet för dig ensam – eller för hela familjen. 

Ett måste om du tillhör den med lite spring i benen att att ge dig ut på vandring upp för Åre-skutan. Vandringslederna utgår från torget, men vill man inte gå hela vägen tar man liften och påbörjar vandringen uppe på fjället. Och här kan du välja svårighetsgrad helt själv då det finns allt ifrån entimmesturer till dagsturer. Väl uppe på skutan kan man njuta av den härliga utsikten med en härlig matsäck, eller helt enkelt knäppa en kall och ta fram grillkorven. Fika går även att köpa i Kabinbanans toppstation. Bättre än så blir det faktiskt inte. 

Viktigt att ha med sig är att vädret kan växla. Så utan att göra packningen allt för tung så är det bra att ha med en vindtålig jacka. Ledkarta går att ladda ned digitalt eller så finns det att hämta ut på turistbyrå eller i Skistarshop.

Efter dagens vandring tar man liften ner till byn igen för en afterhike och middag på valfri, mysig restaurang. Bor man på något av åres hotell så sitter alltid en bastu och lite relaxande spa på sin plats. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.