Hur vinner man en budgivning? Mäklaren Pia-Lotta Bohman ger sina bästa råd.
Hur vinner man en budgivning? Mäklaren Pia-Lotta Bohman ger sina bästa råd. - Foto: Tim Bohman/Fastighetsbyrån och Tomas Oneborg/SvD/TT

Mäklarens bästa tips: Så vinner du en budgivning

Ska du ta dig an din första budgivning eller har du rentav förlorat i de budgivningar du gett dig in i? Då är du kanske i behov av lite vägledning. Mäklaren Pia-Lotta Svensson ger sina bästa tips för att du ska lyckas gå vinnande ur budgivningen.


Att stå inför en budgivning som kan skena iväg flera hundratusentals kronor kan vara svindlande, och att under en budgivning förlora en bostad man redan mentalt flyttat in i kan vara minst sagt nedslående.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur vinner man en budgivning? Mäklarens tips!

Så vad ska man tänka på när man ger sig in i en budgivning, vad ska man undvika och hur lyckas man till slut knipa den där bostaden? 

Nyheter24 har pratat med Pia-Lotta Svensson, mäklare vid Fastighetsbyrån, som ger sina bästa råd och strategier för en lyckad budgivning. 

Hur ska man agera mot mäklaren vid budgivning?

Ett av Svenssons viktigaste tips för att kunna ro iland en budgivning är att ha god kommunikation med mäklaren eftersom denne fungerar som en mellanhand mellan dig och säljaren.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Idag när vi till exempel har budgivning med mobilt bank-id så behöver man som budgivare faktiskt inte få tag på fastighetsmäklaren på telefon för att kunna lägga ett bud, vilket ökar flexibiliteten, säger Svensson och fortsätter:

– Men det är alltid bra att vara tydlig med fastighetsmäklaren, exempelvis vid långa möten, resor och behov av fullmakt eller nytt lånelöfte. Detta är information som vi sedan vidarebefordrar till säljarna.

Hur ska man tänka när man lägger sitt första bud?

Att lägga det första budet kan ge upphov till en rad frågor: ska man lägga ett högt bud för att skrämma iväg andra budgivare, eller börja försiktigt så att man eventuellt kan vinna bostaden till billigaste möjliga pris?

Foto: Janerik Henriksson/TT

Enligt Svensson handlar det snarare om kontinuitet och redan från start vara konsekvent i sitt budande.

– Jag skulle säga att det är bra om man från början väljer en budintervall som man kan hålla under hela budgivningen, till exempel 25 000 kronor. Då agerar man stabilt genom hela processen.

Är det bra att höja med små belopp under budgivning?

Det är upp till säljaren att, innan budgivningen drar igång, bestämma en lägsta budintervall. Men hur väl funkar det egentligen att hela tiden höja med minsta möjliga belopp?

– En budgivare som till exempel lägger 5 000 kronor hela tiden kan skapa irritation hos en säljare, vilket man inte vill eftersom en god affärsrelation är viktigt när man gör så stora affärer i ens liv, förklarar Svensson.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Inte nog med att säljaren kan bli frustrerad över dessa bud – de kan även göra andra budgivare mindre benägna att ge upp bostaden.

– Många tror att man ”tröttar” ut de andra budgivarna när man lägger 5 000 kronor över, men det kan också vara precis tvärtom, säger Svensson och fortsätter:

– Det är mycket psykologiska faktorer som spelar in i en budgivning och 5 000 konorr är en sån nivå där det är lätt för många att hela tiden hänga med för det är ju ”bara” 5 000 kronor.

Vad ska man inte göra under en budgivning?

Att vara konsekvent är som sagt A och O under en budgivning och det är även i relation till detta som Svensson höjer ett varningens finger om man till slut vill lägga det vinnande budet.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Man ska undvika att byta budintervaller. Om du exempelvis höjer med 100 000 kronor först och sedan med 15 000 kronor senare, då signalerar du att du börjar närma dig din gräns för vad du är villig att betala för objektet.

Hur länge ska man vänta mellan sina bud?

Att lägga sina bud så fort som möjligt är att föredra, men det finns gott om legitima anledningar till att bud dröjer i en process som kan involvera så många olika parter. 

Det kan vara att man inväntar ett nytt lånelöfte, att man vill prata ihop sig med sin partner eller att man helt enkelt är otillgänglig på grund av jobb. 

– Vilka signaler du sänder till en säljare beror på hur du kommunicerar med mäklaren. Tydlig och kommunikativ eller otydlig och otillgänglig, där det senare signalerar osäkerhet till mäklare och säljare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!