Högt gräs och en snok.
Har du koll på vilket kännetecken man ska leta efter på snoken? - Foto: Pexels och Cornelius Poppe/TT.

Så känner du igen en huggorm – och så skyddar du dig från bett

Vilken orm är det egentligen som simmar obehagligt nära bryggan eller vilar i gräset? Nyheter24 reder ut vilka ormar som lever ute i Sveriges natur – och hur du kan undvika att bli biten.


När det är varmt och härligt är det inte bara vi människor som vill njuta av solen. En väldigt vanlig fobi slingrar sig bokstavligt talat också fram – nämligen ormen. Men det kan vara svårt att se skillnad på huggormen, som är den enda giftiga ormen i Sverige, och snoken.

Nyheter24 har pratat med Johanna Nordmark Grass, som är överläkare på Giftinformationscentralen om vad man ska hålla utkik efter.

– Huggormen har klassikt ett sicksackmönster på ryggen, men ibland har den inte det. Den kan se ut lite hur som helst, säger hon och lägger till:

– Det som är lättast tycker jag är att titta på snoken som har två gula fläckar i nacken, det har inte huggormen.

Huggormen har oftast ett sicksackmönster på ryggen, men ibland kan de vara nästan helt enfärgade. Foto: Cornelius Poppe/TT

Så ska du skydda dig från ormar

Ormarna gillar att vara ute när det är varmt precis som vi gör. När det är hett ute blir de lite slöa också, så de hinner inte ringla undan när vi kommer. På öppna platser hinner du se den i tid, men på andra kan de vara svårare att se.

– Men man kan tänka på att man är försiktig när man går i högt gräs. Om man ska ut i skogen eller plocka bär ska man titta var man sätter händer och fötter, säger Nordmark Grass.

Här kan du läsa om hur du kan hålla borta ormarna från trädgården.

Ett annat bra tips är att ha gummistövlar på sig, det biter ormarna inte igenom. Men Johanna Nordmark Grass avslutar med att uppmana folk att inte vara rädda, de allra flesta lyckas undvika ett huggormsbett.

I högt gräs får du hålla koll på var du sätter fötterna. Foto: Hasse Holmberg/TT

Finns huggormar i vattnet?

Oftast är ormen man ser slingra sig fram på vattenytan en snok, men det kan vara en huggorm. Det är även ovanligt att de biter i vatten, men man kan aldrig vara säker – så håll avstånd.

Om du misstänker att du blivit biten av huggorm kan du läsa om hur du ska göra här. Om du känner dig osäker är det bäst att kontakta Giftinformationscentralen eller i akuta fall, 112.

Orm
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!