Stockholm

M/S Göteborg har gått på grund – stort hål i skrovet

M/S Göteborg har gått på grund i Göteborgs skärgård och alla ombord har evakuerats.
M/S Göteborg har gått på grund i Göteborgs skärgård och alla ombord har evakuerats. Foto: Adam Ihse/TT

Fartyget M/S Göteborg har gått på grund i de norra delarna va Göteborgs skärgård. Nu evakueras 90 passagerare och besättningen ombord. "Det är ett stort hål", säger Sjöfartsverket till SVT.


Läs mer

Vid 16.40-tiden inkom ett larm till Sjö- och flygräddningscentralen om att passagerarfartyget M/S Göteborg gått på grund i närheten av ön Källö-Knippla i Göteborgs norra skärgård.

M/S Göteborg har fått hål i skrovet

I samband med att fartyget gick på grund ska det ha slagits ett hål i skrovet.

– Det är ett stort hål som riskerar att hamna under vattenlinjen, säger Johan Franzén, kommunikatör på Sjöfartsverket, till SVT Nyheter.

På grund av hålet riskerar nu fartyget att sjunka.

– Skulle de stänga av motorerna skulle båten glida ner och hålet komma under vattenytan, vilket skulle göra att det skulle sjunka väldigt snabbt, säger Franzén till TT.

"Blir lätt ryktesspridning"

Till Expressen dementerar dock Peter Henricson på Strömma Kanalbolaget dessa uppgifter.

– Det är felaktigt, det finns ingen sådan risk. Det blir lätt ryktesspridning i sådana här lägen. Det finns inget så pass stort hål som gör att den riskerar att sjunka, utan vi ska ta båten till varvet och där laga den, säger han. 

Ett hundratal har evakuerats från fartyget

Ingen ombord på fartyget skadades i samband med grundstötningen, men 90 passagerare och 12 i besättningen har evakuerats från M/S Göteborg.

–  Den står på land med fören men inte på ett sätt att någon kan gå i land för egen maskin, utan de måste bli evakuerade, säger Jörgen Hansson, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, till SVT Nyheter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.