I flera områden i Sverige har klass 1-varningar utfärdats.
I flera områden i Sverige har klass 1-varningar utfärdats. - Foto: Unsplash

SMHI utfärdar flera klass 1-varningar – dessa områden är drabbade

Den tropiska sommarvärmen verkar vara över för i sommar, iallafall enligt SMHI:s prognoser. Under torsdagen och fredagen utfärdas nämligen flera klass 1-varningar för regn och åska i landet.


Har du hunnit njuta tillräckligt av det fina vädret Sverige bjudits på denna sommar?

Om inte, så verkar det vara för sent att göra det nu.

Upp till 60 millimeter regn

Enligt prognoserna väntas nämligen ostadigt väder framöver, med en hel del skurar och åskväder.

– Det är varning klass 1 utfärdat gällande nordvästra Svealand och södra Norrland. Det väntas iallafall, på en del håll, 35 millimeter på 12 timmar och lokalt kan det komma upp emot 50 till 60 millimeter regn i de här områdena. Det kan också vara lite kraftigare inslag, att det kommer rikligt med regn på kortare tid, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI till Nyheter24.

Inga varningar i Stockholm

Runt omkring Stockholm har inga varningar utfärdats. Däremot förklarar Söderberg att det kan komma en och annan regnskur under kvällen, natten och inpå fredagen, men att det inte är någonting som kräver varningar.

– Vi följer upp det kontinuerligt. Det är bra att hålla sig uppdaterad vad gäller risker eller varningar som utfärdats.

15 till 20 grader i Västra Götaland

Under helgen väntas en del regn, åska men också solglimtar i Västra Götaland. 

– I nuläget så ser det ut som att det under lördagsdygnet fortsatt är en del skurar, med inslag av åska. Det har varit lite solglimtar iallafall och vi kan se en sydvästlig vind på lördag. Temperaturen ligger på runt 15 och 20 grader.

Söderberg meddelar att det under söndagen väntas en mindre omfattning av både moln och skurar. Däremot kan det bli lokala regnskurar tidigt under söndagsmorgonen med en del moln.

– Det kan nog bli åskinslag på söndag också. Men också då en del solstunder under dagen. Fortsatt 15 till 20 grader och en västlig eller sydvästlig vind på söndag i Västra Götaland, avslutar Söderberg till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!