Måndag 18 Okt
Stockholm

Kraftigt regnoväder i helgen – SMHI utfärdar klass 1-varningar

Kraftigt regnoväder över Sverige i helgen.
Kraftigt regnoväder över Sverige i helgen. Foto: Pexels & Anders Wiklund/TT.

Det förväntas bli kraftigt regn över flera delar av Sverige under helgen och början av nästa vecka. SMHI har därför gått ut med klass 1-varningar i sex län.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den svenska sommarvärmen är så gott som bortblåst. I helgen väntas kraftigt regnoväder över flera delar av landet och SMHI har gått ut med klass 1-varning för stora regnmängder för Stockholm, Uppsala, Västmanland, Dalarna, Gävleborg och Södermanlands län. 

– I de här områdena vi har varnat för är det risk att det kan komma mellan 30 och 50 millimeter regn över eftermiddagen och kvällen, säger SMHI:s meteorolog Linnea Rehn till Nyheter24 och fortsätter: 

– Det här regnet kommer fortsätta vidare norrut imorgon bitti och upp över de norra delarna under söndagen. 

Kan inte utesluta översvämningar

Enligt Linnea Rehn innebär det kraftiga regnovädret att det finns risk för översvämningar. 

– Intensiteten är lite osäker, om det kommer mycket regn på kort tid så är det större risk för översvämningar, säger hon. 

Enligt Rehn kommer det även dra in regn och åks-skurar över Götaland på söndagen, vilket kan innebära kraftigt regn och åska lokalt. 

Om det kommer mycket regn på kort tid finns det risk för översvämningar. Bildkälla: Johan Nilsson/TT.

Regn även nästa vecka

Linnea Rehn berättar att vi kan förvänta oss grå, blöta dagar även i början av nästa vecka. 

– På måndag har landets södra halva regn och regnskurar, även tisdag ser det ut att bli regnskurar över i princip hela landet.

Framåt torsdag-fredag ser vädret ut att stabilisera sig och vi kan eventuellt vänta oss att temperaturerna stiger mot 20-25 grader, enligt Rehn. 

Då kommer värmen tillbaka

Så, behöver vi vänja oss vid det här regnet eller kommer värmen komma tillbaka? Enligt Linnea Rehn kan vi vänta oss några varma dagar.  

– Tillfälligt ser det ut att bli varmare där runt torsdag och fredag, men sedan kan det bli ostadigt väder igen framåt nästa helg.

Bildkälla: Geir Olsen/TT.
Kommentera
Kopiera länk
Dela