8-9-åringar utnyttjas av kriminella nätverk.
8-9-åringar utnyttjas av kriminella nätverk. - Foto: Pexels & Johan Nilsson/TT.

Polisens larm: Barn används för att smuggla vapen och narkotika

Åtta och nio år. Så gamla är några av de barn som används för att smuggla vapen och narkotika inom kriminella nätverk i Sverige. "Det är fruktansvärt", säger polisen Christoffer Bohman till SVT.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om skjutningarna i Sverige som ökat under sommaren. Under maj, juni och juli inträffade totalt 102 skjutningar runt om i landet. 

Att man ser en ökning i antalet skjutningar är inte det enda som oroar. Man ser dessutom hur åldrarna på de inblandade blir lägre och lägre. 

Christoffer Bohman, lokalområdespolischef i Sollentuna i norra Stockholm, berättar för SVT om den oroväckande trenden. 

– Vi har gärningsmän som är under 18 år och det är fruktansvärt. Men sen har vi yngre barn som inte är själva skytten, men som vi misstänker förvarar vapen eller transporterar dem åt de äldre, säger han till SVT. 

– Vi ser att redan vid åttaårsåldern är det många som lämnar den normativa planen med skola och jobb och intar en kriminell identitet. 

"Arbetar med att kartlägga en nioåring"

Christoffer Bohman berättar att man i hans lokalpolisområde just nu arbetar med att försöka kartlägga en nioåring. 

– Exakt vad det här barnet har för roll vet vi inte riktigt, men vi oroar oss för att det finns en hantering, att man förvarar narkotika eller gör andra typer av uppgifter till kriminella äldre, säger han till SVT. 

Bohman understryker att de "äldre" personerna inte heller är särskilt gamla – utan runt 16-17 år. 

"Vill få en plats i nätverket och göra sig ett namn"

Christoffer Bohman förklarar för SVT att anledningen till att yngre barn utför arbeten åt äldre kriminella är för att få en plats i nätverket, "göra sig ett namn" och ibland även tjäna pengar på det.

Han förklarar vidare att äldre kriminella använder sig av barn för att transportera vapen eftersom de i många fall är för unga för att kunna straffas. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.