Vaccinpass
Regeringen är öppna för att införa vaccinpass vid större evenemang. - Foto: Janerik Henriksson/TT & ADAM IHSE / TT.

Regeringen öppna för vaccinpass vid större evenemang

Moderaterna vill införa vaccinpass för att vaccinerade personer ska kunna delta i större evenemang, som till exempel konserter och fotbollsmatcher. Enligt socialminister Lena Hallengren är detta något som även regeringen är öppen för.


Under torsdagen föreslog Moderaterna, i en debattartikel, att Sverige bör införa vaccinpass på krogen och i nöjeslivet. På detta sätt ska de som vaccinerat sig kunna återgå till sina vanliga liv. 

– I väntan på att helt kunna avskaffa alla restriktioner behövs regler som gör att dubbelvaccinerade så långt som möjligt kan återfå sin frihet och återgå till ett normalt liv, säger Moderaterna, enligt pressekreteraren Hanna Strömberg, till Nyheter24.

Nyheter24 rapporterade tidigare under fredagen om att Vänsterpartiet är emot att använda nationella vaccinpass för tillträde till nöjesliv och krogmiljöer. 

Bildkälla: Stefan Jerrevång/TT.

"Inte omöjligt att covidbevis behövs"

Men regeringen är inte emot Moderaternas förslag. Man överväger nämligen att införa användning av vaccinpass för att vaccinerade personer ska kunna delta i större evenemang. Det rapporterar Ekot. 

– Vi har från regeringen sagt att det inte är omöjligt att covidbevis behövs vid stora evenemang, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Ekot. 

I debattartikeln där Moderaterna föreslår vaccinpass skriver man att det bör användas vid till exempel nattklubbar, konserter, och fotbollsmatcher.

Bildkälla: Johan Nilsson/TT.

"Inte helt enkelt att behandla människor olika"

Socialministern understryker samtidigt att det kan finnas svårigheter i att behandla människor olika. 

– Det är inte helt enkelt. I Frankrike ser vi mycket aggression och demonstration när man behandlar människor olika. Så där får man verkligen tänka till, säger Lena Hallengren till Ekot

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

När det är dags att gå i pension är det viktigt att ha koll på hur du går tillväga för att få din pension utbetalad, då det inte sker per automatik. Men vad skiljer egentligen de olika pensionsdelarna åt? I en intervju med Nyheter24 reder pensionsekonomen Dan Adolphson-Björck ut just det.