Två kaniner som omhändertagits och nu söker nytt hem.
Två kaniner som omhändertagits och nu söker nytt hem. - Foto: Smådjurschansen

Extrem ökning av dumpade kaniner – dör i skogen

Antalet kaniner som dumpas i det vilda har ökat extremt jämfört med förra året. För en tam kanin som plötsligt ska överleva i skogen väntar ofta en plågsam död.
– De förstår inte vad som är farligt, säger Therese Bergman på Smådjurschansen.


Under pandemin har många valt att skaffa husdjur, men när livet nu börjar återgå till det normala är det många som ångrar sig. 

På Smådjurschansen har man märkt av en lavinartad ökning av övergivna djur, framförallt kaniner. I vanliga fall brukar de ta hand om en till två kaniner i månaden, men den här sommaren har de tagit emot ungefär 60 kaniner.

– Vi kallar det coronakaniner. Folk har skaffat djur när de varit hemma och hade lite mer tid. Då tänkte man att det blir jätteroligt, säger Therese Bergman, som startade den ideella föreningen Smådjurschansen för tre år sedan, till Nyheter24 och fortsätter:

– Men nu så ska man åka på semester eller återgår till arbetet. Eller så var det inte lika kul som man trodde, och barnen har tröttnat. 

En övergiven kanin som placerats i jourhem. Foto: Smådjurschansen

Kaninunge dog i kartong

Enligt Therese Bergman är det väldigt vanligt att folk som tröttnat på sin kanin släpper ut den i det vilda. I vissa fall är det uppenbart att djuren blivit dumpade. Då kan de hitta en bur i skogen och en kanin som skuttar runt i närheten av den.

Alla kaniner som hittas matchas med polisens register över försvunna djur, men enligt Bergman har det hittills aldrig hänt att de lyckats återföra en kanin med sin ägare på det sättet. Ytterligare ett tecken på att de förmodligen övergivits.

I somras hittade man en hel kartong med kaninungar i skogen, då hade en hunnit dö innan de blev hittade.

Kaninen Ruben söker ett hem. Foto: Smådjurskliniken

Vet inte vad som är farligt

För en tam kanin som släpps ut i naturen, väntar ofta en plågsam död eller i alla fall ett väldigt tufft liv. 

– De kan överleva ganska länge. Men det är skillnad på att överleva och att ha det drägligt. De mår ju inte bra i det vilda, framförallt inte på vintern, säger Bergman. 

Framförallt har tamkaniner inte koll på vad de ska akta sig för, eller hur de ska göra. Är det inte rovdjur som tar dem, så kan de bli överkörda av bilar eller drabbas av olika sjukdomar. 

Den populära väduren är extra utsatt eftersom dess hängande öron gör att den både hör och ser sämre än andra kaniner.

– Kaniner som är vilda förstår lite bättre vad de ska akta sig för, säger hon. 

Den lilla kaninungen överlevde inte efter att den attackerats av fåglar. Foto: Smådjurschansen

Sönderpickade ögon

En kaninunge Smådjurschansen tog hand om i juni hade fått sina ögon sönderpickade av fåglar, och klarade sig inte.

– De förstår inte att de ska hur de ska akta sig för fåglar, skator, som gärna  pickar på djurens ögon, säger Therese Bergman.

Therese Bergman och kaninen Millie. Foto: Privat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!