Onsdag 26 Jan
Stockholm

Roger, 46, stoppade våldtäktsförsök: "Nu tar jag honom"

Roger Petersson, 46, har tilldelats en medborgarmedalj från polisen efter sitt ingripande.
Roger Petersson, 46, har tilldelats en medborgarmedalj från polisen efter sitt ingripande. Foto: Privat och Janerik Henriksson/TT

När Roger Petersson, 46, såg hur en man brottade ned en tonårsflicka i snön en januarimorgon avbröt han inte bara överfallet, utan tog också upp jakten på gärningsmannen – som senare kunde gripas.
– Jag gjorde bara vad jag hoppas att alla skulle göra i samma situation, säger han till Nyheter24.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En kall torsdagsmorgon i januari går Roger Petersson, 46, den vanliga morgonrundan med sin då tolvåriga hund Sören. Det mesta är sig likt, förutom att hunden blivit allt mer morgontrött.

– Därför sköts morgonpromenaden upp mer och mer, vilket var tur denna morgon, säger Roger till Nyheter24.

"Ligger med magen neråt i snön"

När Roger går igenom Kajerdtparken i Eskilstuna tar nämligen den lugna morgonpromenaden en ny, dramatisk vändning.

– Jag får syn på två vad jag först trodde var två ungdomar, ligga på marken och ”brottas”. Skriker åt dem att sluta bråka. De fortsätter ändå att tumla runt där, på den snöbeklädda stigen som går genom parken, berättar han.

Foto: Tony Dejak/AP/TT

Roger, som fortfarande inte riktigt uppfattat vad det är som händer, säger återigen till personerna att sluta och går närmare.

– Ser då att det är en tjej som ligger med magen neråt i snön med en kille över sig. Han vänder sig upp mot mig och säger ”det är min tjej, det är ingen fara, du kan gå”. 

"Hjälp, hjälp, hjälp"

Men 46-åringen hör samtidigt flickan, som är i tonåren, säga "hjälp, hjälp, hjälp, ring polisen" bakom den hand som mannen håller för hennes mun.

Ovetandes om mannen är beväpnad eller ej tar Roger tag i mannens jackkrage och byxlinning för att därefter slita bort honom från flickan. 

– Han reser sig upp. Då håller jag ut min vänstra hand mot hans bröst och säger åt honom att lugna ner sig och stanna på platsen. Han bara stirrar på mig, berättar Roger.

Eskilstuna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I samband med detta har även flickan rest sig upp och börjat gå från platsen. När Roger försöker få kontakt med henne springer mannen därifrån.

– Flickan uppmärksammar det och vänder sig om, springer mot mig och kramar mig, säger han och förklarar att han då säkerställer att hon inte är allvarligt skadad.

Flickan är däremot chockad och ber Roger att följa henne till skolan.

– Jag säger till henne att hon inte ska till skolan, utan att jag måste ringa polisen. 

"Jag har honom i sikte"

När Roger ringt 112 frågar polisen om han kan se gärningsmannen, och om han i så fall kan följa efter honom.

– Det tar några sekunder, svårt att veta exakt, in i samtalet då flickan och jag får syn på gärningsmannen en bit bort, korsandes en väg. Jag säger till polisen att jag har honom i sikte, förklarar Roger.

Tillsammans med flickan, hunden och polisen i telefonen tar 46-åringen upp jakten på mannen. Det dröjer dock inte länge innan han är bortom synhåll.

Foto: Johan Nilsson/TT

Roger blir stående vid en matbutik där mannen setts av en kvinna, i väntan på polisen – som i tumultet missförstått vilken butik patrullen ska skickas till. 

– Men under tiden får vi syn på gärningsmannen igen, som ovetandes om att vi följt efter honom kommer gående på trottoaren en bit bort. Jag säger då till flickan ”håll i hunden, nu ska jag ta honom”, berättar Roger.

Mannen grips på bensinstation

Iförd tunga vinterkängor, överdragsbyxor och tjock vinterjacka kunde Roger inte hinna ifatt mannen, men han lyckades jaga in honom på en bensinstation.

– Där han går fram till en kyl, tar en läsk och sätter sig på en stol och tar en klunk. Jag backar ut ur bensinstationen, ringer polisen och uppger min position, förklarar 46-åringen.

Mannen kunde gripas på bensinstationen St1. Foto: Pär Fredin/TT

Bara minuter senare anländer polisen till platsen och griper mannen – en 27-åring som vid upprepade tillfällen överfallit kvinnor i staden.

Han åtalades senare för våldtäktsförsök, och dömdes i maj till rättspsykiatrisk vård och utvisning för tre fall av sexuella ofredanden och ett fall av ofredande av kvinnor, varav en var en flicka på 15 år. 

"Känner mig inte direkt som någon hjälte"

Sedan den där morgonen i januari har Roger legat lågt med sitt ingripande och bara hans närmaste har vetat om vad det var som hände.

Men den 27 augusti tilldelades Roger en medborgarmedalj för rådigt ingripande av polisregion Öst – något de delade med sig av på sociala medier.

Roger Petersson tog emot polisens medborgarmedalj. Foto: Privat

– Jag blev tämligen överväldigad av alla kommentarer på polisens Facebook-sida efter det, säger Roger Petersson till Nyheter24 och avslutar:

– Jag känner mig inte direkt som någon hjälte. Jag gjorde bara vad jag hoppas att alla skulle göra i samma situation. 

Svenska hjältar: Roger Petersson kan bli "Årets skyddsängel"

Roger Petersson är nominerad till "Årets skyddsängel" vid Aftonbladets "Svenska hjältar"-gala 2021.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela