Måndag 20 Sep
Stockholm

Systembolagets nya drag: Testar självbetjäning

Systembolaget testar självutcheckning på två av sina butiker.
Systembolaget testar självutcheckning på två av sina butiker. Foto: Christine Olsson/TT och Martina Holmberg/TT

Kunder hos Systembolaget kan nu plocka de varor de vill ha, skanna in dem och betala helt utan hjälp av personalen – åtminstone på två butiker i landet. Där testar nämligen det statliga företaget självutcheckning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fram till maj 2022 testas nu självutcheckning i två av Systembolagets butiker: på Torsplan i centrala Stockholm och på Kungsgatan i centrala Örebro.

Vad händer då med kontrollen av legitimation, kanske du tänker? Den kvarstår, men kontrolleras manuellt av personal innan kunden kliver in i delen där de själva kan skanna in och betala för sina varor.

– För oss är det viktigt att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar - med omtanke om alla, säger Emil Agén, butikschef Systembolaget Torsplan, i ett pressmeddelande.

Systembolaget vill möta nya köpbeteenden

Syftet med införandet av självbetjäning är dels att möta kundernas nya köpbeteenden, dels att frigöra mer tid för att kunna ge kunderna råd och rekommendationer inför köp.

Testet kommer att utvärderas av externa undersökningsföretag som bland annat ska göra extrainsatta ålderskontroller, och företaget kommer själv att intervjua medarbetare om deras upplevelser. 

Efter detta väntas ett beslut fattas kring huruvida självbetjäningen kan införas i fler butiker runtom i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela