Systembolaget testar självutcheckning på två av sina butiker.
Systembolaget testar självutcheckning på två av sina butiker. - Foto: Christine Olsson/TT och Martina Holmberg/TT

Systembolagets nya drag: Testar självbetjäning

Kunder hos Systembolaget kan nu plocka de varor de vill ha, skanna in dem och betala helt utan hjälp av personalen – åtminstone på två butiker i landet. Där testar nämligen det statliga företaget självutcheckning.


Fram till maj 2022 testas nu självutcheckning i två av Systembolagets butiker: på Torsplan i centrala Stockholm och på Kungsgatan i centrala Örebro.

Vad händer då med kontrollen av legitimation, kanske du tänker? Den kvarstår, men kontrolleras manuellt av personal innan kunden kliver in i delen där de själva kan skanna in och betala för sina varor.

– För oss är det viktigt att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar - med omtanke om alla, säger Emil Agén, butikschef Systembolaget Torsplan, i ett pressmeddelande.

Systembolaget vill möta nya köpbeteenden

Syftet med införandet av självbetjäning är dels att möta kundernas nya köpbeteenden, dels att frigöra mer tid för att kunna ge kunderna råd och rekommendationer inför köp.

Testet kommer att utvärderas av externa undersökningsföretag som bland annat ska göra extrainsatta ålderskontroller, och företaget kommer själv att intervjua medarbetare om deras upplevelser. 

Efter detta väntas ett beslut fattas kring huruvida självbetjäningen kan införas i fler butiker runtom i landet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Musk vill ta betalt av alla som skriver på X

Rapport: Sjötappning inte orsak till rekordflöde

Vattnet steg rekordsnabbt och husägare stod handfallna vid sina skadade hus. När de rekordhöga flödena i skånska Kävlingeån svämmade över i slutet av januari ökade Sydvatten tappningen av Vombsjön för att hindra dammbrott – något som pekats ut som en av orsakerna till rekordflödet.

Rekordbeslaget: 1,8 ton metamfetamin i bil

Filippinsk polis har gjort ett rekordstort knarkbeslag: 1,8 ton metamfetamin, värt motsvarande över 2,5 miljarder svenska kronor om det skulle säljas på gatan.

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

Medieinvesteringarna ökade till drygt 1,1 miljarder kronor i mars, en ökning med 6,8 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt underlag från medlemmarna i branschorganisationen Sveriges Mediebyråer.

KD vill ha en ny migrationspakt

KD lanserar ett första konkret förslag inför EU-valet i juni – en migrationspakt 2.0. Vi måste se till att få slut på årtionden av asyllotteri, säger partiledare Ebba Busch.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

1 timme sedan
Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.