Torsdag 21 Okt
Stockholm

Ärkebiskopen Antje Jackelén bemöter kritiken: "Handlar om kyrkans ordning"

Ärkebiskopen Antje Jackelén anser inte nya präster ska behöva viga homopar.
Ärkebiskopen Antje Jackelén anser inte nya präster ska behöva viga homopar. Foto: Anders Wiklund/TT/Pexels

Ärkebiskopen Antje Jackelén har kritiserats för att hon vill behålla nya prästers rätt att vägra viga homosexuella par. Nu bemöter hon kritiken.
– Att kyrkomötet skulle reglera var och en av dem är omöjligt och olämpligt, skriver Jackelén i ett mejl till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den hetaste frågan inför kyrkovalet i september är prästers rätt att vägra viga samkönade par. 

Inför valet har många röster höjts för att den rätten ska ta bort, medan ärkebiskopen Antje Jackélen sagt att det är ett omöjligt krav.

En av dem som reagerat är prästen Lars Gårdfeldt som under onsdagen gick ut med att han slutar viga heteropar. 

– Jag hoppas det här ska leda till en medvetenhet om att biskoparnas linje handlar om att kunna diskriminera hela grupper av människor. Det handlar om att biskoparna vill prästviga präster som vill diskriminera homosexuella, har han tidigare sagt till Nyheter24.

Lars Gårdfeldt. Foto: Elisabeth Ohlson

Antje Jackelén bemöter kritiken

Nu bemöter ärkebiskopen Lars Gårdfeldts kritik. 

– Den nu aktuella frågan handlar inte alls om att biskopar vill fortsätta prästviga kandidater som inte vill viga samkönade par, utan den handlar om kyrkans grundläggande ordning där de förtroendevalda och biskoparna har sina respektive ansvarsområden, skriver Antje Jackelén i ett mejl till Nyheter24 och fortsätter:

– Det åligger biskopen att göra en samlad bedömning av en kandidats lämplighet, där vigselfrågan är en bland många andra. Att kyrkomötet skulle reglera var och en av dem är inte bara omöjligt och olämpligt. Det skulle också underminera den ansvarsfördelning som är grundläggande i Svenska kyrkan.     

Kommentera
Kopiera länk
Dela