Ärkebiskopen Antje Jackelén anser inte nya präster ska behöva viga homopar.
Ärkebiskopen Antje Jackelén anser inte nya präster ska behöva viga homopar. - Foto: Anders Wiklund/TT/Pexels

Ärkebiskopen Antje Jackelén bemöter kritiken: "Handlar om kyrkans ordning"

Ärkebiskopen Antje Jackelén har kritiserats för att hon vill behålla nya prästers rätt att vägra viga homosexuella par. Nu bemöter hon kritiken.
– Att kyrkomötet skulle reglera var och en av dem är omöjligt och olämpligt, skriver Jackelén i ett mejl till Nyheter24.


Den hetaste frågan inför kyrkovalet i september är prästers rätt att vägra viga samkönade par. 

Inför valet har många röster höjts för att den rätten ska ta bort, medan ärkebiskopen Antje Jackélen sagt att det är ett omöjligt krav.

En av dem som reagerat är prästen Lars Gårdfeldt som under onsdagen gick ut med att han slutar viga heteropar. 

– Jag hoppas det här ska leda till en medvetenhet om att biskoparnas linje handlar om att kunna diskriminera hela grupper av människor. Det handlar om att biskoparna vill prästviga präster som vill diskriminera homosexuella, har han tidigare sagt till Nyheter24.

Lars Gårdfeldt. Foto: Elisabeth Ohlson

Antje Jackelén bemöter kritiken

Nu bemöter ärkebiskopen Lars Gårdfeldts kritik. 

– Den nu aktuella frågan handlar inte alls om att biskopar vill fortsätta prästviga kandidater som inte vill viga samkönade par, utan den handlar om kyrkans grundläggande ordning där de förtroendevalda och biskoparna har sina respektive ansvarsområden, skriver Antje Jackelén i ett mejl till Nyheter24 och fortsätter:

– Det åligger biskopen att göra en samlad bedömning av en kandidats lämplighet, där vigselfrågan är en bland många andra. Att kyrkomötet skulle reglera var och en av dem är inte bara omöjligt och olämpligt. Det skulle också underminera den ansvarsfördelning som är grundläggande i Svenska kyrkan.     

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.