En anställd vid Skatteverket som jobbfuskat får behålla sitt jobb.
En anställd vid Skatteverket som jobbfuskat får behålla sitt jobb. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Myndighetsanställd ringde sig själv i 55 timmar – får jobba kvar

En anställd vid skatteupplysningen på Skatteverket ringde sin egen mobiltelefon för att slippa ta emot samtal från allmänheten – i totalt 55 timmar. Nu meddelar myndigheten att den anställde får behålla jobbet.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur en man anställd vid skatteupplysningen på Skatteverket, mellan den 10 mars och 5 maj, ringt 32 samtal, som pågick i totalt 55 timmar, till sin egen mobiltelefon.

Detta för att i myndighetens system kunna ange att han är upptagen och därmed vidarekoppla samtal från allmänheten till sina medarbetare.

Mannen har erkänt jobbfusket

Det var inte förrän i slutet av april som en chef noterade att mannens samtal, som i ett fall pågick i över 4,5 timmar, var exceptionellt långa. Chefen konfronterade då mannen, som först nekade och hävdade att samtalstiderna berodde på felaktigheter i statistiken.

Men när han då ifrågasattes av chefen erkände han till slut och uppgav då att han utnyttjat dessa timmar för att "ta rast eller uppdatera sina kunskaper".

Påverkat svarstiden hos Skatteverket

Jobbfusket, som beskrivs som "oacceptabelt" av avdelningschefen, har medfört att skatteupplysningen varit underbemannad och att svarstiden för de personer som ringt varit längre än vanligt.

Får behålla jobbet

Efter att mannen blivit påkommen uppgav myndigheten att man skulle fatta beslut om en disciplinåtgärd och att den strängaste påföljden var uppsägning.

Men nu meddelar Skatteverket att mannen får behålla sitt jobb, men att han fått ett löneavdrag på 25 procent under en månads tid.

– Det är den näst yttersta åtgärden, och det högsta löneavdraget vi kan utdela, säger en chef på myndigheten till Nya Wermlands-Tidningen och fortsätter:

– Självklart ser vi allvarligt på på händelsen, och det är inte alls okej. Den samlade bedömningen är att medarbetaren efter det inträffade tagit ansvar i sitt arbete och utfört arbetsuppgifterna bra.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!