Mona Sahlin benämner sig själv som "kritisk sosse".
Mona Sahlin benämner sig själv som "kritisk sosse". - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mona Sahlins känga till egna partiet: Hur är det med stödet nu då?

I "Fördomspodden" berättar Mona Sahlin om mordhoten, samtidigt som hon både pikar Kristdemokraterna och gör ett rejält utspel mot Socialdemokraterna.
– Och mina opinionssiffror som ni tyckte var så fruktansvärda, hur är det idag då?, säger den tidigare S-ledaren.


När Mona Sahlin företrädde Socialdemokraterna mellan 2007 och 2011 haglade kritiken mot hennes ledarskap och de stundom låga opinionssiffrorna.

I det senaste avsnittet av "Fördomspodden" med Emil Persson berör Sahlin just detta – och passar på att rikta en känga mot det gamla partiet, samtidigt som hon öppnar upp om både mordhot och känslorna för Kristdemokraterna.

Mona Sahlin är nu "kritisk sosse"

En av fördomarna som presenteras i podcasten är att den tidigare S-ledaren skulle uppleva att hon har rätt att vara skadeglad när hon ser hur partiet börjat samarbeta med mittenpartier och tappat i opinion.

Sahlin betonar att hon inte är direkt skadeglad, men att hon åtminstone inte kompromissade om det som var viktigt för henne – och att hon numera är "kritisk sosse".

Mona Sahlin. Foto: Adam Ihse/TT

– En liten sån där känsla i maggropen finns ändå: hur var nu det lät för några år sedan? Vad var det ni kritiserade då? Och mina opinionssiffror som ni tyckte var så fruktansvärda, hur är det idag då?, säger hon.

Efter mordhoten: "Fick fly hemmet"

Under tiden som partiledare fick Sahlin också utstå hat och mordhot – något som Persson misstänker lett till att hon, vid åtminstone ett tillfälle, känt att det vore skönt att inte leva.

– Nej, så har jag inte tänkt. Jag vill inte dö. Jag tycker att det är kul att leva. Men mordhot skrämmer ju en, eller skrämmer mig, säger Sahlin och fortsätter:

– När det kommer för nära familjen också. Det har ju varit några gånger då det varit såna hot som gjorde att vi fick fly hemmet för en natt. Då tänkte jag ju många gånger: är det verkligen värt det?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ryter ifrån efter intima fördomen

Intervjun kantas också av intima frågor som får Sahlin att ryta ifrån, bland annat då det sägs att hon skulle ha "onanerat till Liberalernas opinionssiffror".

– Ja, vad jag gör i sängen, det ska du skita i. Liberalernas opinionssiffror… Jag blir väl inte deprimerad av dem, så är det ju, säger hon och tillägger:

– Men jag skulle vara ännu gladare om typ KD:s siffror skulle ligga och skvalpa under fyra procent.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.