En familjedag på Parken Zoo i Eskilstuna urartade på söndagen.
En familjedag på Parken Zoo i Eskilstuna urartade på söndagen. - Foto: Privat och Fredrik Sandberg/TT

Familjedag på Parken Zoo urartade: "Barn slog och jagade djur"

Barn som skrek och slog märkbart stressade djur, samtidigt som föräldrar tittade på, skrattade och filmade. Det var upplevelsen som Tina Pärlfjärd, 39, fick under familjedagen på Parken Zoo.
– Det kändes hemskt att se, säger Tina till Nyheter24.


Det var på söndagen som de kommunala företagen Eskilstuna kommunfastigheter, Eskilstuna Energi och miljö, samt Eskilstuna logistik bjöd in till en familjedag på djur- och nöjesparken Parken Zoo – med fri entré för de som var först till kvarn.

En av de som fick tag på en biljett och som gjorde ett besök i parken var Tina Pärlfjärd, 39, hennes make och familjens två yngsta barn. Dagen blev dock inte alls vad de tänkt sig.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Barnen där jagade de lösa djuren, de sprang skrikandes mot dem och slog till dem, kastade in godis och mat i inhägnaderna, och omringade djuren så de kände sig trängda, säger Tina till Nyheter24 och fortsätter:

– Det kändes hemskt att se, och det gjorde mig arg och ledsen. 

Föräldrarna filmade och skrattade

Samtidigt betonar Tina att hon inte riktar sin kritik mot barnen, utan snarare mot deras föräldrar.

– De vuxna har en skyldighet att vägleda barnen i hur man ska bete sig mot djur och andra människor, men att se dem skratta och filma sina barns beteende gjorde mig både chockad och förbannad, förklarar Tina.

Tina Pärlfjärd. Foto: Privat

Vidare spårade kösystemet till åkattraktionerna i parken ur.

– I köerna till karusellerna trängde sig folk hela tiden. Jag såg föräldrar lyfta in sina barn långt fram i kön. Mina barn på åtta och nio år var så förvånade och undrade varför barnens föräldrar inte sa åt dem, säger Tina.

Hyllar Parken Zoo-personalens insatser

Personalen som arbetade under söndagen gjorde emellertid sitt bästa under de förutsättningar som rådde, menar Tina.

– Jag tror inte de heller förväntat sig detta. Djurskötarna skyddade djuren, ställde sig nära djuren och försökte lugna dem. De försökte verkligen få barnen att förstå hur djuren kände för att få dem att sluta, säger hon.

Kommunföretagen svarar: "Tråkigt"

De kommunala bolagen har under tisdagen nåtts av Tinas, och andra besökares, upplevelser under familjedagen.

– Vi vill att alla besökare ska känna sig trygga och att det ska vara en positiv stämning en sådan här dag. Det är tråkigt att en del gäster upplevde det stökigt, säger kommunkoncernens talesperson Johan Nordin till Eskilstuna-Kuriren och fortsätter:

- Vi har alltid en dialog med Parken Zoo inför och efter familjedagen, för att utvärdera och prata om vad somfungerat bra - och vad vi kan förbättra till nästa gång. Det har vi även den här gången.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!