Lars Vilks.
Konstnären Lars Vilks var känd över hela världen. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Konstnären Lars Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Konstnären Lars Vilks och två poliser har omkommit i en svår trafikolycka utanför Markaryd. Personbilen de färdades i ska ha hamnat på fel sida av vägen och kolliderat med en lastbil, vars förare är allvarligt skadad.


Under söndag eftermiddag rapporterade flera medier om att två poliser, som färdades tillsammans med en skyddsperson, alla omkommit efter att ha kolliderat med en lastbil. Den svåra olyckan skedde på E4 utanför Markaryd i södra Småland.

- Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund, sade rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande då.

Foto: Johan Nilsson/TT

- Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt, sade Carina Persson, regionpolischef i region Syd.

Lastbilsföraren är allvarligt skadad och fördes med ambulans till sjukhus, där han även förhörs. Flera vittnen förhördes på olycksplatsen. Men vad som orsakat olyckan är fortfarande oklart.

Foto: Johan Nilsson/TT

Lars Vilks död i svår trafikolycka i Markaryd

Senare på kvällen bekräftades det att skyddspersonen var konstnären Lars Vilks, som blev 75 år gammal. Vilks hade levt med polisskydd under flera års tid, och är mest känd för sina rondellhundar, särskilt en som gjordes som en avbild av profeten Muhammed.

År 2015 skakades Köpenhamn av ett terrordåd, med konstnären som måltavla, som kostade två människor livet.

Foto: Carsten Bundgaard/TT

Olyckan utreds av åklagare

Nu utreds polisens agerande vid olyckan av åklagare vid särskilda åklagarkammaren, detta kan göra att framkomligheten på E4 fortfarande påverkas.

Under måndagen håller polisen pressträff 10.15 med anledning av olyckan.

Texten uppdateras

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radios app ligger nere

Sveriges Radios app i mobilen är delvis ur funktion. Felmeddelandet som visas för användare anger att SR har tekniska problem.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.