I sin sista intervju riktade konstnären Lars Vilks kritik mot polisen.
I sin sista intervju riktade konstnären Lars Vilks kritik mot polisen. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Daniella Backlund/SvD/TT

Lars Vilks kritik mot polisen i sista intervjun: "Hårda tag"

I en av de sista intervjuerna innan sin död berättade konstnären Lars Vilks om sitt allt mer begränsade liv, och riktade även kritik mot polisen.
– Det var liksom hårda tag, säger han om personsskyddet i Trygghetspodden.


Det var i Trygghetspodden med Anders Königsson som konstnären Lars Vilks gjorde en av sina sista intervjuer innan han, tillsammans med två poliser, omkom i en bilolycka utanför Markaryd i söndags.

Stora delar av intervjun, som spelades in i april, berör yttrandefrihet, Vilks konst och hur han stoppats från att ställa ut denna i Sverige. Men han berättar också om det personskydd han levde under i över ett decennium.

Lars Vilks om polisskyddet: "Väldigt konstigt"

Konstnären JO-anmälde polisen i region Syd i juni 2020. Detta eftersom han, på polisens avrådan, inte kunnat leva med sin partner sedan över 30 år. 

– Det blir väldigt konstigt när man skulle styra över vad jag anser är mina intressen, säger Vilks i podcasten och fortsätter:

Lars Vilks. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag kan ju göra många andra saker. Om jag vill åka upp och träffa dig på din podd så får jag göra det. Men vill jag åka och träffa min livskamrat så att vi kan åka ut på en tur, då gör man inte det. Då åberopar man säkerhetsskäl.

Kritiserar nya ledningen

Konstnären uppger emellertid att polisskyddet länge fungerade väl.

– Men så kom det en ny ledning och tydligen hade man någon rationalitet. Det var liksom hårda tag. Man deklarerade för mig att passar det inte så är det bara att lägga av, säger han och betonar samtidigt att polismännen som skyddade honom gjorde ett bra jobb.

Två av polismännen som var en del av Vilks polisskydd omkom i olyckan på E4:an. Läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.