Torsdag 21 Okt
Stockholm

Lars Vilks kritik mot polisen i sista intervjun: "Hårda tag"

I sin sista intervju riktade konstnären Lars Vilks kritik mot polisen.
I sin sista intervju riktade konstnären Lars Vilks kritik mot polisen. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Daniella Backlund/SvD/TT

I en av de sista intervjuerna innan sin död berättade konstnären Lars Vilks om sitt allt mer begränsade liv, och riktade även kritik mot polisen.
– Det var liksom hårda tag, säger han om personsskyddet i Trygghetspodden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i Trygghetspodden med Anders Königsson som konstnären Lars Vilks gjorde en av sina sista intervjuer innan han, tillsammans med två poliser, omkom i en bilolycka utanför Markaryd i söndags.

Stora delar av intervjun, som spelades in i april, berör yttrandefrihet, Vilks konst och hur han stoppats från att ställa ut denna i Sverige. Men han berättar också om det personskydd han levde under i över ett decennium.

Lars Vilks om polisskyddet: "Väldigt konstigt"

Konstnären JO-anmälde polisen i region Syd i juni 2020. Detta eftersom han, på polisens avrådan, inte kunnat leva med sin partner sedan över 30 år. 

– Det blir väldigt konstigt när man skulle styra över vad jag anser är mina intressen, säger Vilks i podcasten och fortsätter:

Lars Vilks. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag kan ju göra många andra saker. Om jag vill åka upp och träffa dig på din podd så får jag göra det. Men vill jag åka och träffa min livskamrat så att vi kan åka ut på en tur, då gör man inte det. Då åberopar man säkerhetsskäl.

Kritiserar nya ledningen

Konstnären uppger emellertid att polisskyddet länge fungerade väl.

– Men så kom det en ny ledning och tydligen hade man någon rationalitet. Det var liksom hårda tag. Man deklarerade för mig att passar det inte så är det bara att lägga av, säger han och betonar samtidigt att polismännen som skyddade honom gjorde ett bra jobb.

Två av polismännen som var en del av Vilks polisskydd omkom i olyckan på E4:an. Läs mer om det här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela