Jean-Claude Arnault dömdes för två fall av våldtäkt 2019.
Jean-Claude Arnault dömdes för två fall av våldtäkt 2019. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så mycket tjänar Jean-Claude Arnault – efter våldtäktsdomen

När metoo-rörelsen tog fart i Sverige under hösten 2017 blev Jean-Claude Arnault, som senare dömdes för två fall av våldtäkt, känd i media som "Kulturprofilen". Numera är han villkorligt frigiven med fotboja – och har en stabil inkomst.


Det var under metoo-hösten 2017 som Jean-Claude Arnault, 75, blev medialt känd som "Kulturprofilen" efter anklagelser om sexuella trakasserier och våldtäkt.

I december 2018 dömdes Arnault i Svea Hovrätt för två fall av våldtäkt, vilket överklagades till Högsta domstolen som inte gav prövningstillstånd. Läs mer om det här.

"Kulturprofilen" dömdes för två fall av våldtäkt. Foto: Anders Wiklund/TT

Jean-Claude Arnault villkorligt frigiven 2020

Jean-Claude Arnault i samband med rättegången. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff blev Jean-Claude Arnault villkorligt frigiven i maj 2020. Efter frigivningen har han övervakats med fotboja och tvingats genomgå ett sexualbrottsprogram.

Jean-Claude Arnault idag – så mycket pengar tjänar han

Tidigare var Jean-Claude Arnault konstnärlig ledare vid kulturscenen "Forum" i Stockholm – ett uppdrag han inte längre innehar efter domen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men kulturprofilen har ändå en regelbunden inkomst. Enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade 75-åringen en fastställd förvärvsinkomst på 97 200 kronor under 2020, vilket innebär att han månadsvis kunde plocka ut drygt 8 100 kronor i lön.

Fakta om metoo-rörelsen:

  • Metoo-rörelsen uppstod i USA under hösten 2017 och spreds sedan till resten av världen.
  • Rörelsen bestod av kvinnor, icke-binära och transpersoner som i sociala medier berättade om sina upplevelser av sexuella trakasserier och våld.
  • I Sverige delade flera offentliga kvinnor med sig av sina erfarenheter, däribland tv-profilen Lulu Carter, medieprofilen Cissi Wallin och den tidigare skidåkaren Anja Pärson
  • Flera metoo-upprop skapades i Sverige: bland andra #tystnadtagning för skådespelare, #vikokaröver för restaurangpersonal och #imaktenskorridorer för politiker.
Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/