Bilden till vänster är en genrebild.
Bilden till vänster är en genrebild. - Foto: Jonathan Borba/Pexels och Patrick Trägårdh/TT

Professor fick lyxboende efter anklagelser om sextrakasserier

Publicerades: 21 Okt 2021, 19:39

Umeå universitet har betalat drygt 2,3 miljoner kronor för extravaganta bostäder som en av deras professorer huserat i utomlands – efter att ha anklagats för sexuella trakasserier av flera kvinnliga kollegor.


Under våren 2015 anklagades en prominent forskare och professor vid Umeå universitet för sexuella trakasserier av flera kvinnliga kollegor. 

En psykosocial arbetsmiljökartläggning ska, enligt Västerbottens-Kuriren, ha bekräftat detta, medan universitetets personalansvarsnämnd inte ska ha utrett händelserna vidare. 

Efter anklagelserna ska professorn, som själv nekade till anklagelserna, plötsligt ha lämnat landet – med ett minst sagt fördelaktigt avtal från lärosätet.

Fick lyxboende betalt av lärosätet

Professorn, som reste till USA där han var gästprofessor, ska nämligen ha fått tjänstledigt i drygt fem år. Under denna tid fick han full lön som uppgick till 63 891 kronor i månaden under 2020.

Enligt avtalet var professorn dessutom anställd under särskilda villkor som gjorde att Umeå universitet stod för hans boendekostnader.

Under perioden 2016-2020 har lärosätet betalat omkring 2,3 miljoner kronor för professorns boende i New York och senare Los Angeles – där det senare hade havsutsikt vid populära Venice beach.

Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet. Foto: Elin Berge/Umeå universitet

– Jag vet att det är dyrt att bo i Kalifornien, det kan jag säga. Men det där kanske är lite väl lyxigt, säger rektor Hans Adolfsson till VK när han får se en bild på professorns boende.

Rör sig inte om avtalsbrott

Enligt tidningens granskning har ingen annan anställd fått en så lång tjänstgöring utomlands eller så generösa villkor som professorn.  

Trots det tycks han inte ha levererat sin del av avtalet, vilket var årliga rapporter om sitt arbete utifrån en forskningsplan som enligt universitetet inte finns.

Men Adolfsson uppger att det inte rör sig om något avtalsbrott eftersom man haft avstämningar via mejl.

Experten: "Lönar sig att trakassera"

Det generösa avtalet och det faktum att anklagelserna om sexuella trakasserier inte utretts ordentligt väcker frågetecken.

– Varför? Det verkar löna sig att trakassera medarbetare på Umeå universitet. Det låter väldigt konstigt, det måste ligga något i bakgrunden, säger Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet, till VK. 

Artiklar om professorn bakåtdaterade

Många har, enligt VK, varit av uppfattningen att professorn inte längre varit verksam vid Umeå universitet eftersom han inte synts till på lärosätets sajt.

När VK granskade universitets sajt och sökte efter professorn i början av september ska de nämligen ha fått endast nio träffar, där den senaste var från 2016. 

Professorn ska ha bott vid Venice Beach i Los Angeles. Foto: Ashley Landis/AP/TT

Men efter att tidningen begärde ut handlingar från lärosätet rörande professorn i mitten september dök plötsligt 65 artiklar om honom upp på hemsidan – alla bakåtdaterade till juni 2018.

- Troligtvis beror dina resultat på att det varit ett temporärt fel i universitetswebbens sökmotor, är den förklaring som en presskommunikatör gett till VK.

Källor med insyn har dock uppgett för tidningen att det råder en tystnadskultur på universitetet för att motverka negativ publicitet och att det skulle kunna ligga bakom.

/
Relaterat
Senaste nytt

Nytt covidvaccin testas – ska klara mutationer

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

1 timme sedan
Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.

Nytt åtal mot Donald Trump

1 timme sedan
USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning om hur han hanterat hemligstämplade dokument efter sin tid i Vita huset. Justitiedepartementet har inte bekräftat åtalet.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

2 timmar sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

igår 23:24
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

igår 22:54
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.