Stockholm

Artisten sörjer Einár: "För mycket tid i rampljuset kan bli din död"

Rapparen Alex Ceesay berättar om rädslorna inom musikbranschen.
Rapparen Alex Ceesay berättar om rädslorna inom musikbranschen. Foto: Jessica Gow/TT & Stefan Mattsson/TT.

Efter att den 19-årige rapparen Einár sköts till döds på torsdagsnatten öppnar nu artisten Alex Ceesay upp om rädslorna som finns inom branschen. "När man blir störst så krävs det ju att du lever på ett visst sätt", säger han till SvD.


Läs mer

Fredagen den 22 november vaknade rapparen Alex Ceesay, precis som resten av Sverige, upp till nyheten att 19-årige rapparen Nils "Einár" Grönberg blivit skjuten till döds. 

Nu öppnar Ceesay upp om hur svensk rap "blivit en språngbräda in i grov kriminalitet" och att artister måste tänka på vilka de samarbetar med eller syns med på sociala medier. 

– Att ett samarbete kan vara en dödsfälla där någon planerar ett bakhåll och vill skjuta dig kan låta helt sjukt, men för oss som vet hur branschen har blivit så är det vardag, säger han till SvD. 

"Einár kämpade mycket med det där"

Alex Ceesay förklarar för SvD att musikbranschen blivit mer infekterad på senare år och att han märkt av att artister, bland annat Einár, blivit mer försiktiga av sig. Han förklarar att han och Einár hade planerat att göra musik ihop, men att Einár ställt in i sista sekund. 

Han berättar även att det finns en rädsla bland framförallt rappare att bli kallad för ”studiobandit”. Det innebär att man bara är "tuff" inne i studion men inte ute i verkliga livet. 

– Einár kämpade ju mycket med det där. När man blir störst så krävs det ju att du lever på ett visst sätt för annars är du oäkta enligt andra som vill hata, säger Alex Ceesay till SvD

Svårt att lämna kriminaliteten 

Alex Ceesay erkänner att han själv har bidragit till musik som glorifierar våld. Han säger att det är låtar om vapen, droger och "att klippa någon" som säljer, vilket är ett stort problem. 

Han förklarar även att det är rädslan inom branschen för att utmålas som "fejk" som gör att det blir svårare att lämna kriminaliteten, även om man skulle vilja det. 

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och på kort tid blev Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.