Stockholm

Dödspatrullens medlem om spekulationerna: ”Lurade inte ut Einár”

Einár skjuten
Einár blev skjuten till döds i Hammarby sjöstad den 21 oktober. Foto: Henrik Montgomery/TT & Jessica Gow/TT.

En 25-årig medlem i den kriminella grupperingen "Dödspatrullen" var med Nils "Einár" Grönberg när han mördades i Hammarby sjöstad. Nu dementerar han rykten om att han skulle ha "lurat ut Einár".


Läs mer

Rapparen Nils ”Einár" Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm sent på kvällen den 21 oktober.

Enligt uppgifter var 19-åringen tillsammans med två andra rappare vid tiden för mordet. De tre hade umgåtts de senaste dagarna – och hade planer på att göra musik ihop.

När de tre kom upp ur ett cykelförråd möttes de av två maskerade män med pistoler och flydde åt varsitt håll. Einár hanns ikapp och dödades utanför en port i vad som av vittnen beskrivits som en ren avrättning, något som Nyheter24 tidigare rapporterat om.

"Skrek ring aina, ring ambulansen"

En av männen som var med Einár när han mördades är en 25-årig man som är medlem i den kriminella grupperingen "Dödspatrullen"

25-åringen berättar i en intervju med Expressen att han är medveten om att det florerar rykten om vad som hänt och att vissa spekulerar i att han skulle ha lurat ut Einár i ett bakhåll. 

Men Dödspatrullenmedlemmen dementerar ryktena. 

– Nej, nej, nej, grejen är att när vi sprang därifrån skrek jag ”ring aina, ring ambulansen”. Det om goare är skitsnack, säger han till tidningen.

"Einár var som en bror för mig"

25-åringen berättar för Expressen att han och Einár höll på att göra musik ihop och skulle släppa låtar. De stod varandra väldigt nära. 

– Einar var som en bror för mig, säger han och fortsätter:

– Min nästa video är en hyllning till honom. Det kommer att komma fram vem som ligger bakom detta.

Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.